"На тази дата, 11-ти ден от 11-я месец, в 11 часа беше подписано примирието за Първата световна война. Нека да преустановим войните, които се водят тук, защото скоро може този 70-годишен университет да го няма и тогава са безсмислени всички разговори за заплати, за научни проекти и за академично израстване". С този коментар проф. Георги Костов, функционален декан по образователни програми и мобилност в Университета по хранителни технологии се обърна към участниците в Общото събрание на университета, което се проведе днес. На събранието бяха приети отчетния доклад на ректора на УХТ проф. Пламен Моллов и  становището на Контролния съвет.

Събранието, на което освен делегати, са присъствали и голям брой студенти, бе проведено при открити врати. 

Повишеното внимание към ръководството на университета е заради напрежението в университета, което през последния месец ескалира. Представители на Студентския съвет на вуза, начело с /бившия вече/ председател Пламен Петров,  обвиняват ректора, че управлява диктаторски и репресира студенти и преподаватели, които не са съгласни с позицията му. Те са изпратили серия жалби до Министерството на образованието.  Студентите поставят под съмнение няколко обществените поръчки, пуснати от УХТ по времето на управлението на Моллов. Две от тях са на инженеринг - за ремонт на едно от студентските общежития към университета и за ремонт на спортната база на университета, която се намира до стадион "Пловдив". 

На среща, организирана от студентите преди седмица обаче, студенти се изправиха срещу Петров и Финков, обвинявайки ги в манипулации и непрозрачно разходване на средствата от бюджена на Студентския съвет. 

Пламен Петров и Иво Финков също са приствали на Общото събрание. Петков, който оглавяваше Студентския съвет на УХТ, но наскоро бе отстранен за 1 година, е представил становище на адвокатска кантора, че когато има заведено дело, се спира действието на заповедта за отстраняването му. Становището обаче не е било прието и Петров не получил делегатска карта. Не са били дадени делегатски карти и на студентите, за който не са представени легитимни документи. Докладът, с който са подадени имената им, през месец юни, е с входящ номер на съвсем друг документ - заявление от студент за възстановяване на студентски права. Делегатски карти са получили само студентите, избрани за делегати на Общото събрание миналата година. 

Отчетът е бил приет почти единодушно от всички участници в общото събрание. "Бившият ректор проф. Динков заяви, че всички са гласували единодушно от страх. Тогава цялата зала избухна в смях. Той допълни, че тези, които са се смели, трябва да имат предвид, че колелото се върти и после може да съжаляват за това" разказа участник в Общото събрание. 

Бившият зам. ректор на университета проф. Менков е заявил, че се чувства "репресиран" , тъй като е наказан  дисциплинарно със "забележка", защото е пропуснал да отговори на писмо от МРРБ, касаещо извършено нарушение от проф.Динков по проект по програма "Региони в растеж" и това е довело до глоба за УХТ в размер на над 14000 лв.

Общото събрание на УХТ гласува декларация за политическа ненамеса в работата на университета. Причината е посещението на депутата от Продължаваме промяната Константин Балчийски, което, според вносителя, е опит за  дискредитиране на университета, маскирано като лекция срещу корупцията. 

Според част от присъстващите на Общото събрание, голяма част от изказванията са били заявка за старт на предизборната кампания за изборите на ректор, които предстоят догодина. Самият проф. Динков обаче е бил категоричен, че е постигнал всичко, което е искал и няма амбиции да се връща в кабинета на ректора. 

Поради възрастовите граници, поставени след промените в закона за висшето образование , професорите Моллов и Менков също няма да могат да се кандидатират на следващите избори. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

от Университета по хранителни технологии