Проф. Д-р Тоньо Шмилев е отличен за Лекар на годината. Един от най-добрите пловдивски педиатри получи наградата в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Тя му бе връчена днес в централата на Българския лекарски съюз. Останалите отличени в тази категория са проф. д-р Димитър Младенов, д-р Петър Хаджимитев, д-р Стефан Станев и проф. Д-р Пенка Переновска.

Проф. Шмилев е специалист педиатър и детски пулмолог с над 45 години опит. Той е утвърден специалист по детски болести и изявен експерт в диагностиката и лечението на белодробни заболявания при децата. Завършва Медицински университет - Пловдив през 1973 г. Две години по-късно става асистент в Катедрата по педиатрия и в детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Има специалности по Педиатрия и Детска пулмология и фтизиатрия. През 1988 г. става доктор по медицина, от 2001 г. е доцент, а от 2012 г. е професор по Детски болести.

Проф. Шмилев има над 180 научно-изследователски труда, от които 88 публикации в списания и сборници. Съавтор е на 5 монографии и 5 ръководства, третиращи различни въпроси на спешната педиатрия, интензивната терапия, детската токсикология и детската пулмология, редактор и съредактор на 2 педиатрични ръководства и 5 клинични монографии. Той е републикански консултант по Педиатрия и участник с презентации в повече от 100 научни форума. Член на Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация и Българска асоциация по детска пулмология.

На днешната церемония бяха връчени отличия на медици и в категориите „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, „Ти си нашето бъдеще“ и „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. В последната посмъртно бе отличен общопрактикуващият лекар от Пловдив и бивш зам.-председател на БЛС д-р Кирил Елински, който в края на миналата година загуби битката с COVID-19.