Първата копка на дългоочакваната реконструкция на ул. „Даме Груев” ще бъде отложена, след като КЗК отмени решението на Община Пловдив за избор на изпълнител. През ноември 2020-а строителната компания „Пътинженеринг” бе избрана за ремонта на улицата, но четири месеца процедурата бе блокирана в КЗК заради жалби от две фирми, участващи в процедурата -  „Трейс холд груп” и „Парсек груп” . Те бяха отстранени от комисията заради техническите им предложения, като до финала стигнаха три фирми. Тогава комисията даде най-висока оценка на „Пътинженеринг”, която бе предложила и най-ниска цена  - 6 157 615 лева без ДДС.

Четири месеца по-късно обаче от КЗК са излезели с решение, че отстраняването на двете фирми е било незаконосъобразно.  От контролния орган са постановили Община Пловдив да върне процедурата до последното законосъобразно решение – оценка на техническите предложения.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев обясни, че Община Пловдив ще се съобрази с решението на КЗК и няма да обжалва процедурата във Върховния административен съд.  При втората хипотеза окончателното решение можеше да отнеме месеци.

Така за втори път от Община Пловдив ще избират изпълнител за улицата. В Бюджет 2021 година са заложени 3 млн. лева за реконструкцията на улицата. Поръчката е на инженеринг, като трябва да се преработи сегашния технически проект, който е за реконструкция в сегашния й габарит.  Строителните дейности са разделени на три етапа -   Разработване на инвестиционен проект във фаза, Изпълнение на СМР по реализиране на строителството на ул. „Даме Груев“ и  Упражняване на авторски надзор по време на изпълнение на СМР на отделните етапи до завършване на целия обект и въвеждането му в експлоатация .

Предвижда се изпълнението на строителството да става на етапи, както следва:

- от бул.“Македония“ до ул.“Охрид“

- от ул.“ Охрид“ до ул.“Тодор Александров“

- ул.“Тодор Александров“ до транспортен възел „Родопи“

В отделна процедура ще се изгради и парк в западната част на улицата. Заради разширението ще бъдат отрязани редица дървета, поради това ще се компенсира със зелена зона покрай Кожния диспансер и киното.