Екипът на ОИ „Старинен Пловдив” е внесъл в Общинския съвет предложение Соня Йончева да бъде обявена за Почетен гражданин. Идеята е на шефа Богомил Грозев. 

Аргументът е, че оперната прима е допринесла много за авторитета на града, но и се стреми да подкрепя младите български певци, а началото бе дадено по време на концерта й „Завръщане” на Античния театър в Пловдив това лято. 

Родена в Пловдив, започва музикалните си стъпки от емблематичния хор „Детска китка”, следва обучение в НУМТИ „Добрин Петков” и надграждане в Консерваторията на Женева в специалността „Класическо пеене”, са изграждащите я стълбове. Носител е на редица авторитетни награди: „Опералия” в Милано и в Ек сан Прованс, оперен конкурс в България за немска и австрийска музика, конкурс за българска класическа музика и „Млади таланти”. През май 2016 г. е отличена с орден „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен. 

Йончева се утвърждава на най-големите световни оперни сцени, сред които „Метрополитън опера”, „Роял Опера Хаус”, Миланската скала, Баварската, Берлинската и Виенската държавни опери и Операта в Париж. Незабравимите образи, които пресъздава в знакови оперни роли, са възторжено приети както от публиката, така и от критиката, припомнят още в предложението си от „Старинен Пловдив”.