Фолклорният изпълнител Васко Лазаров е починал, съобщават в социалните мрежи негови колеги.

"Бог да те прости, адаш! Почивай в мир, ще ни липсваш!", написа певецът Васил Вълканов. Васко Лазаров е починал вчера на 59-годишна възраст. Все още не е известна причината за кончината на артиста, пише glasnews.bg

"Напусна ни Васко Лазаров! Музикант, прекрасен човек с голямо сърце, приятел на всички! Един от утвърдените изпълнители на македонски песни и многократен носител на различни отличия и награди. Той изпълни и едни от емблематичните песни на фестивала Пирин Фолк. Поклон! Съболезнования на цялото семейство!", написаха от FEN FOLK TV, в чийто ефир могат да се гледат неговите видеоклипове: "Дари, Дари", "Майко", "Тугино пуста", "На Гергьовден кръстена".

Журналистката Бойка Атанасова написа в личния си акаунт във Фейсбук, че е в ступор от новината за смъртта на Васко.

"В ступор съм! Починал е Васко Лазаров. С него се запознахме и пяхме във фолк група "Пирина" и останахме близки и много добри приятели. Този шегаджия, вечно позитивен и пеещ човек-музика е отлетял на концерти в небитието. Бог да те прости, Васко! Ще липсваш много на приятелите си тук в материята. Лети душо, лети...", написа тя.

Изпълнителят е роден на 10.06.1964 г. в Благоевград. Завършва е филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ "Неофит Рилски". Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група "Арсенал", след което се ориентира към фолклора.

Първите си стъпки прави в състава на Дом на народната армия под ръководството на Александър Миразчийски. Той е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в страната ни. Изнасял е концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.

Лазаров единствен бе поканен да представи България на "ЕТНО-ФЕСТ" - Скопие-2010 заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вече повече от 15 години, налагайки се като "Балкански дует". Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 1992 г. печели първа и втора награда на фестивала "Пирин фест", който от следващата година се преименува на "Пирин Фолк". Авторските композиции, с които се представя там, са едни от хитовете, тръгнали от сцената на Летния театър в Сандански. Сред тях са: "Ти, любима, майка и жена" и "Дари, Дари", чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов.

През 2000 г. заедно с Йорданка Варджийска и песента им "Нищо не може да ни раздели" печелят първа награда на журито.

През 2017 г. Васко Лазаров бе специален гост на фестивала "Пирин Фолк" по случай 25-тия му юбилей. На сцената представи авторската си песен "Тугино пуста".