Намаляват автобусите между 9.00 и 16.00 часа. Два автобуса да променят маршрутите си. Това бяха част от предложенията, които бяха обсъдени на среща между представители на Община Пловдив и такива от фирмите превозвачи в Пловдив. Промяната е на база направен анализ на пътникопотока, предложение на самите транспортни компании и граждани. Изменението няма да засегне автобусния транспорт в пиковите часове сутрин и вечер, а само по обяд, когато се наблюдават по-малък брой пътници.

Във времето, когато хората отиват на работа, а учениците на училище до към 9.30-10.00 часа сутринта, както и следобед след 16.30 автобусите ще се движат по разписание през 10 минути, в промеждутъка от 10.00 до 16.00 - през 15 минути.

 Освен промяна на разписанията има и предложение за нови маршрути, свързано с обслужване на новите квартали „Остромила“, „Беломорски“, където е необходимо да има по-добър градски транспорт.

Конкретните предложения, които днес бяха разгледани, са по линии 7 и 16.

Автобусите по първата линия, които отчасти се препокриват с линия 27, се променят със следния маршрут – начална спирка от Овощарския институт, по ул. „Димитър Талев“, на кръстовището с пощата надясно по бул. „Никола Вапцаров“, по ул. „Пере Тошев“ наляво, надясно по „Даме Груев“, през надлез „Родопи“, на кръстовището с Аграрния университет наляво през бул. „Източен“, през моста на Адата до Рогошките гробища.

Промяната по линия 16 ще обхваща – от първата спирка на Овощарския институт през ул. „Стефан Стамболов“, наляво по бул. „Никола Вапцаров“ до Коматевския възел и Централна гара, оттам през бул. „Руски“ и по стария маршрут към кв. „Гагарин“.

Продължава работата на Община Пловдив и по въвеждане на нови по-модерни начини за разплащане  на билетите за пътуване от следващата година. Тогава приходите ще се събират от Община Пловдив и с тях ще се заплаща на фирмите превозвачи на км/пробег, както е по договорите за транспортните услуги в града.

Предстои предложенията за новите маршрути и разписанията да бъдат обсъдени от транспортните фирми, да се гласуват и в комисията по чл. 8 за условията и реда за утвърждаване на транспортните схеми и маршрутните разписания, да се обсъдят на обществено обсъждане и да се гласуват в Общинския съвет.