От Пожарната в Пловдив апелираха хората да почистят комините на жилищните сгради преди началото на отоплителния сезон, защото през миналата зима занемарени димоотводи са станали причина за 74 огнени произшествия. Най-много щети от пожари от коминни тела са претърпели жителите на Подбалкана, където са регистрирани 28 инцидента за целия есенно-зимен сезон.

Хората с панелни жилища трябва да имат предвид, че дори един от съседите им да ползва отопление на твърдо гориво, също трябва да се погрижат за своята безопасност. Домоуправителите трябва да организират почистване и подготовка преди започване на отоплителния период. Общото коминно тяло преминава през всички жилища и при пожар потърпевши могат да бъдат дори домакинства, които не ползват отопление на твърдо гориво, предупреждават огнеборците.

В непрекъснато пушещия комин се натрупват сажди и неприятна миризма, а лошата поддръжка може да доведе до пожар. Най-често причина за това стават наслоените замърсявания по вътрешността на комина. При горене дървата отделят замърсители, които покриват вътрешното коминно тяло с мазна, черна субстанция - креозот. Образува се в резултат на газове, които не са напълно изгорели, и кондензира от вътрешната му страна, оставайки там, докато не се отстрани ръчно. Изгарянето на зелени или мокри дърва води до наслояване и натрупване на креозот. Възможно е в комина да има попаднали запалими отломки, донесени от животни или бурни ветрове. В комините, които нямат шапки, пък вятърът може да навее листа и клонки, не е изключено да има и гнезда на птици.

Пожарите в комина започват със силно щракане и пукане. Топлинното разширение в димоотвода може да доведе до структурни промени в конструкцията, в резултат на което получилите се пукнатини могат да станат източници на огнища по височината на коминното тяло. Пожарът в комина, обикновено не може да бъде овладян от собственика на жилището.

"Ако имате възрастни родители, които ще се отопляват на твърдо гориво задължително проверете коминните тела в домовете им. Най-разумно е почистването да извърши професионалист, но ако сте решили да направите това сами- осигурете своята безопасност!", напомнят от Пожарната.