Ресторантьори от цяла България излизат на протест. В Пловдив своето недоволство ще изразят представители на бранша от 16 часа, а сборният пункт е центъра на града, на булевард „Цар Борис IIIОбединител”.

Протест ще има и в София и Варна. Причина за недоволството в бранша е обявените преди ден нови мерки за борба с коронавируса. Шефът на РЗИ – София обяви, ще заведенията ще са с намалено работно време – от 6 до 23 часа. По-късно от МЗ обявиха, че това не отговаря на истината, но въпреки това заведенията излизат на протест. 

От бизнеса ще настояват за три основни неща, едно от които е оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Сдружение на Заведенията в България и Българска Асоциация на Заведенията - БАЗ  излязоха с протестно писмо.

„До:
- всички собственици на заведения в България.
- всички служители в обектите за хранене и развлечение.
- всички доставчици на стоки и услуги.
- всички изпълнители, танцьори, озвучители, DJ-и ...
- всички сектори, които ще пострадат от активирането на спуснатия наскоро от МЗ план за действие за борба с К19. - фитнеси, молове и т.н.
- и не на последно място, до всички гости и лоялни клиенти на нашите обекти.

Уважаеми, госпожи и господа,

Повече от година и половина всички ние търпим дискриманционните решения, свързани с ограничаването на работния процес и спирането на работата на заведенията в България. Според МЗ сме на прага на нова, четвърта вълна, която би довела до нова заповед, ограничаваща функционирането на заведения и други обекти, която ние абсолютно категорично заявихме, че няма да приемем. Обявихме готовност за организиране на всякакъв вид съпротива - протести, блокиране на пътни артерии, дори и отказ от изпълнение на заповеди на МЗ, независимо от глобите и санкциите, от които сме заплашени. Убедени сме, че ако сме единни и действаме като едно цяло, можем да постигнем суверинитет, който ни е гарантиран от Конституцията на РБ.

Стига мачкане! Стига дискриманация! Стига фалити, лъжи и демагогия!

Единственото, което искаме е да работим. Да работим нормално и да осигуряваме прехраната на нашите семейства и служители. Да забавляваме нашите гости, осигурявайки им най-доброто, на което сме способни. И имаме нужда от всички вас! Нека покажем, че никоя държава не може да си играе с нашата свобода”, пишат от  Сдружение на Заведенията в България и Българска Асоциация на Заведенията - БАЗ.

Затягат мерките в София: Ограничения за заведения, фитнеси и театри