Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“. Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03 минути на осми март на един от най- оживените булеварди- „Цар Борис Трети Обединител“.

Жени, които преминават с автомобилите си по маршрута, бяха спирани от полицейски патрул, но вместо проверка на документите, пътните полицаи им честитиха 8 март и им подариха цвете в знак на уважение.

От полицията под тепетата отчитат, че броят на жените зад волана се увеличава, но в същото време те са по-внимателни и отговорни на пътя, тъй като често пъти в автомобилите си возят деца или свои близки. Не ги привличат и високите скорости, които са една от основните причини за ПТП.

Друго предимство пред мъжете шофьори е тяхната дисциплинираност - рядко се качват на автомобилите след употреба на алкохол или наркотични вещества. Оказва се, че са и по-изрядни по отношение на документацията, която проверяващите на пътя изискват от тях.

Атракция за преминаващите покрай полицейския патрул, пълен с цветя, бе и поставената арт инсталация - червена дамска обувка на висок ток, също пълна с цветя. Обувката, която тежи близо 300 килограма и е висока малко над 3 метра, е изработена от креативната пловдивчанка Йоана Симова и колегата и Драгомир Димитров.

Поставянето и на специална подложка, изрисувана като част от пътно платно, има за цел да провокира преминаващите. Чрез нея инициаторите на събитието напомнят на всички мъже водачи - да бъдат търпеливи и толерантни към жените зад волана.

Защото жената, на която нервно „бибкате“ с клаксон днес, утре може да е вашата майка, съпруга или любима!