Пловдивчанка, която притежава малък имот в район „Южен” успя за втори път да осъди Общината за обезщетение, че я ползва за улица. Жената ще прибере близо 13 500 лева от парите на данъкоплатците, тъй като теренът й на ул. „Гоце Делчев” се ползва нерегламентирано за улица. Това  е решението на Окръжния съд,  с което потвърждава отсъждането на Районния съд под тепетата.

Имотът е от 168 кв.м. и се намира на „кално петно”, по определенията на Община Пловдив. Въпреки че оттам трябва да минава улица според регулацията, такава изградена няма . През терена минават коли, за да стигнат до близкия паркинг.

Тъй като имотът не е отчужден, а има приложена улична регулация, макар и без изградена инфраструктура, съдът е приел щенията на жената, а именно, че Община Пловдив неоснователно се обогатява от нея.   Имотът й, върху който няма нищо, се ползвал за улица от 2010 година, като вече веднъж тя е осъдила Община Пловдив за обезщетение.

Вторият й иск е за периода от 2017 до 2021 година, като той пак е бил уважен. В крайна сметка Община Пловдив е успяла да предаде във владение имота на жената през лятото на 2021 година.  Това обаче не е сигурно, че ще възпре собственичката на имота от нови искове.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов заяви, че този имот е трябвало отдавна да бъде отчужден.

„Самата жена има своето право, защото е в улична регулация. Ние обаче я издирвахме дълго време, да върнем имота й в нейно владение. Тя не се отзоваваше на нашите покани, като дори се криеше, когато сме я търсили. Надявам се имота да се отчужди по-скоро, защото  няма смисъл да създаваме подобен тип хранилки”, заяви Язов.

Това не е единственият имот, за който Община Пловдив  плаща за „необосновано обогатяване”. Такъв е и случаят  с площада край бившето кино „Кочо Честименски”. Там собствениците на няколко години осъждат градските власти, че минават пешеходци през имота им.  Въпреки че теренът от близо декар е заложен за отчуждаване, до този момент това така и не се е случило. Макар реститутите на имота да съдят Общината за това, че не могат да ползват имота си, те жалят от години и ПУП-а на зоната. На практика това прави невъзможно отчуждението на имота.

Реституцията в Пловдив: Собственици на площад осъдиха пак Общината, плащат им 25 000 леваПериодично собственици на терена до кино „Кочо Честименски” завеждат дела, докато и жалят новия ПУП на зоната