Пловдивчанин се оплака в редакцията на TrafficNews за това, че част от месечната му заплата е била запорирана, без за това да получи адекватно обяснение. Ето и самият казус, който той разказа пред екипа ни.

Преди един месец Йордан Делчев започва работа, в един момент заради здравословни проблеми му се налага да излезе в болнични. След като работодателят му превежда месечната заплата той отива да си я изтегли от банката. За целта Делчев е открил сметка в банка, с която работодателят му работи. За не пълен месец Йордан е трябвало да получи сумата от 218 лева, но на касата разбира, че 32 лева от сумата му е запорирана като сметка на ЧСИ Петко Илиев. Пловдивчанинът се опитал да обясни, че сумата, която получава е под минималната заплата и съответно е несеквестируема. Служителите на банката обаче казват, че в случая не могат да направят нищо, тъй като това са разпореждания, които не зависят от тях.



В този случай Йордан отива в офиса на ЧСИ Петко Илиев, за да пусне жалба и паралелно с това е заявил, че ще подаде сигнал и до медиите. На следващия ден му се обаждат от кантората, за да го попитат защо трябвало да се обръща към медиите и го убеждавали да изчакат дали парите ще пристигнат при тях. На следващия ден пловдивчанинът отново отива в офис на банката, за да разговаря с управителя на съответния клон, който му е показал документ, че има пълен запор на заплатата. Неясно за мъжа остава въпроса къде и по какъв повод отива удържаната сума.

Преди две години е имало отново запор, но на болнични, с мотива, че до един месец той не ги е изтеглил.
Йордан работи като кондуктор в градски транспорт към "Автобусни превози". В четвъртък сутринта обаче е депозирал молбата си за напускане. Причината е, че работодателят му е отказал да му изплаща заплатата на ръка.

В момента той очаква да му бъдат преведени пари за болнични, които са по сметка в друга банка, различна от тази, с която сътрудничи фирмата-работодател. Но има опасения, че и там може да му бъде наложен запор.

Удържаната сума от 32 лева се оказва, че са запорирана за съдебни такси от 2018 година. През 2008 година той е теглил кредит от 3000 лева. От тогава той не веднъж е сменял работните си места и трудно е покривал месечните си вноски. Известно време е погасявал задължението без проблем. След това обаче се сблъсква със здравословни проблеми, което му създава трудности да работи и съответно да изплаща заема. Към днешна дата по-голямата част от сумата по това задължение е изплатено, споделя Йордан. Това, което иска е да работи нормално, да си получава заплатата от 610 лева, която да не се запорира и когато разполага със средства да отиде и да си плати задълженията по кредита.

Аз съм на ръба, живея на лекарства, до онзи ден бях в болнични, предстоеше ми операция, но не можах да я направя, защото не мога да събера пари за нея, жалва се Йордан. Искам да се даде гласност на подобни случаи като моя, защото това не е първия такъв, допълва мъжът.

Според пловдивчанина, сумата от 32 лева му е удържана без адекватно обяснение или причина. Допитал се е до адвокати и счетоводители, които са му казали, че на минимална заплата не може да се налага запор.

Репортер на TrafficNews се свърза с кантората на ЧСИ Петко Илиев. От там заявиха, че преди няколко години Делчев има наложен запор въвху банкова сметка и по въпросната сметка не са постъпвали никакви средства. Срещу него е образувано дело заради задълженията му към финансовата институция. По това дело не е постъпила никаква сума и вероятно се стигнало до въпросната ситуация с удържане на суми, коментират от кантората на частния съдебен изпълнител.