„Имате ли таблетки калиев йодид?” Този въпрос предизвиква лека усмивка у фармацевтите в пловдивските аптеки, тъй като го чуват често от сутринта. Отговорът обаче е отрицателен.

Интересът към медикамента е вследствие от изнесената вчера информация от премиера Кирил Петков, че ще бъдат отпуснати средства за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки с изтекъл срок на годност. 

В случай на радиационна авария калиев йодид често се използва за защита на щитовидната жлеза.

„След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно. Аз не мога да повярвам, че през 2022 г. можем да говорим това в Европа. Надяваме се, че няма такъв риск“, заяви след заседанието на МС премиерът Кирил Петков.

Очевидно и много пловдивчани са решили да действат превантивно и да закупят калиев йодид. „Никога не сме получавали такива таблетки. Просто досега никой не ги е търсил”, обясняваха масово фармацевти в града.

В момента по аптеките се продава калиев йодид на прах (кристали), който е за външна употреба, както и под формата на капки за очи. Кристалите струват 18-20 лв. за опаковка от 50 гр., а капките – 8-10 лв. Има и йодова тинктува – разтвор от 5% струва 1.50 лв. Но тя също е за външна употреба – за обработка на кожата около рани. Единственият вариант под формата на таблетки в аптечната мрежа е йод от водорасли. Той струва 7-8 лв., но фармацевтите обясняват, че действието му не е същото като на калиевия йодид.

„Две фирми предлагат таблетки калиев йодид, но не са налични в складовете”, посочва аптекар.

В част от сайтовете в интернет медикаментът също е изчерпан. Там, където е наличен, се продава на цени между 20 и 26 лв.

„Дали сме заявка. Чакаме отговор от складовете”, казват фармацевтите.