Три от най-големите проекти на Пловдив ще залегнат за стартиране в следващия програмен период. Зам.-кметът по европейски политики Стефан Стоянов заяви, че подготовката по ПИРО е на финала, като до края на годината трябва да има окончателен доклад на консултантите и той да бъде официално публикуван за обществено обсъждане. Самият доклад и проект е фундаментален за развитието на града и привличането на европейски средства.

По думите на Стоянов, този път подходът е по-различен, като идеята е да се обхванат проекти, които са важни не само за община Пловдив, но и за цялата агломерация и метрополията със съседните общини. В този смисъл трите най-важни проекта са удвояването на Околовръстното шосе, градската S-Bahn железница и водоснабдяването на Пловдив от каскада Въча с планинска вода.

Общата стойност на тези проекти е за над 1 млрд. лева, като по думите на Стоянов те не могат да се реализират толкова бързо само с европейско финансиране, като и държавата трябва да има активна роля в реализацията. Той изрази задоволство, че от НКЖИ работят доста усърдно по проекта за градска железница и скоро може да имаме проект, на който да стъпи изграждането й. В проекта за самата железница ще залегне и естакадата на ЖП линиите от булевард „Копривщица“ и премахването на прелезите, което ще реши редица инфраструктурни проблеми.

Самите пари, които са за „Градско развитие и възстановяване“, които досега бяха по „Региони в растеж“ не са толкова много, обясни Стоянов.  Сумата която може да се усвои е около 70-80 млн. лева, която все пак може да обнови редица градски зони.

Подготвят проекта за вдигането на жп линиите в Пловдив, но от пробива под гарата зависят паритеВторият етап от жп възел Пловдив бе оставен на „stand by” през 2018 година