Пет общини в Пловдивска област минават на 50% присъствено обучение. Става въпрос за училищата в Пловдив, Асеновград, Брезово, Марица и Перущица. Това става ясно от заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, изпратена до съответните общини.

Заповедта влиза в сила от 22 октомври и важи до 4 ноември.

Новите мерки се налагат, тъй като в петте общини 14-дневната заболеваемост е между 500 и 700 на 100 000 население.

В заповедта на д-р Димчева е посочено, че присъственото обучение ще се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.
 
Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост.
 
Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.
 
Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.