Собствениците на един от най-луксозните пловдивски хотели – „The Emporium Hotel Plovdiv” са изградили незаконно паркинг на общинска земя в съседство на обекта им.  Това става ясно след проверка на ОП „Паркиране и репатриране”, която бе извършена след сигнали от читатели на TrafficNews.

Пловдивчани зададоха въпроси към медията ни по каква процедура бившият паркинг на магазин „Евмолпия” е попаднал в частни ръце, тъй като нито едно длъжностно лице не може да им представи информация в Община Пловдив.  Хората коментираха, че преди този паркинг е бил към магазина, а след това дълго години е бил общински. В един момент е сменената оградата, сложени са нови бариери и автомат за таксуване.  

„По каква процедура и на кой е даден този паркинг? Той вече почти не може да се ползва, а често има „служители” на него, които гонят хората и не допускат до него – вероятно чакат ВИП гости”, заяви нашият читател.

Проверка на TrafficNews показа, че на обекта работи автоматична бариера, а в единия край има автомат за таксуване. Някои от местата не могат да се ползват, защото са запазени за хотела. Отвън има и електронно табло, показващо свободните места. Таксуването е два лева на час, а на бележката излиза фирмата „Дрийм Хоум 1” с управител и собственик Бойко Качулев. Въпросната фирма е собственик и на хотел „Емпориум” в съседство.

Наш  репортер предаде сигнала на директора на ОП „Паркиране и репатриране” Нъшан Деркалестаниан.

Оказва се, че пространството с 25 паркоместа не е било отдавано на търг или под наем, а собственикът на хотела си е взел служебни абонаменти за местата. Още през 2022 година ОП „Паркиране и репатриране” издава служебен абонамент на 25 паркоместа на фирмата „Дрийм Хоум 1”.

 „На компанията е издаден служебен абонамент за местата. Напълно в разрез с Наредбата на Община Пловдив са поставени бариери и автомат за таксуване. Никъде няма и табела, че това всъщност са служебни паркоместа, както  е според нормативната уредба. Според нея не може да се ограничава достъпа до тези места, които след 18:30 могат да се ползват безплатно от всички пловдивчани. Такси за ползването им от друг също не могат да се събират ”, коментира Деркалестаниан. Той е изготвил доклад до Транспортната комисия, която взима решенията за служебните абонаменти и тяхното подновяване.

„В доклада съм записал, че паркингът в този му вид е незаконен. Ще предложа абонамента, който изтича в края на месец май да не бъде подновен. Изготвили сме и искане към фирмата да премахне бариерата от пространството”, заяви шефът на общинското предприятие.  Той е направил и проверка и на останалите паркоместа на двата обекта в бившия магазин „Евмолпия”, които са към ресторанта. Тя е показала, че в момента се ползват почти три пъти повече паркоместа, отколкото се заплащат.

„От фирмата имат 6 паркоместа към ул. „Капитан Райчо”. Те обаче са премахнали от табелата надписа за служебния абонамент броя на паркоместата, като с преместваеми табели оказват по-голям брой. Това също ще го докладвам на комисията”, заяви Деркалестаниан. 

На практика деянията от страна на фирмата могат да се окачествят като обсебване на общински имот. Такъв тип действия могат да се разследват от прокуратурата, като в Наказателния кодекс са описани и последствията , които може да понесе представляващия юридическото лице.

Това е поредната „бомба” заложена от бившия директор на предприятието Ненко Калакунов. Припомняме, че откакто е встъпил в длъжност,  Деркалестаниан прави пълна ревизия на служебните паркоместа.  Тя показа, че има немалко места, които ползватели на абонаменти не плащат, на други места ги пазят нерегламентирано извън работното време на Синя зона.

„Всички тези казуси показват, че трябва да променим наредбата за паркиране и отдаването на служебните паркоместа в града. Нашите специалисти, съвместно с ОКТ и зам.-кмета Савина Петкова вече започнахме работа по нея”, каза директорът на общинското предприятие. 

Нъшан Деркалестаниан: Служебните паркоместа в Пловдив са до 18:30 ч., трябва промяна в наредбатаПостоянно се натъкваме на злоупотреба с паркоместата, започнахме масови проверки, заяви шефът на „Паркиране и репатриране”

Ревизия показа: Тарикати държат служебни паркоместа в Пловдив без да плащат от годиниДиректорът на ОП „Паркиране и репатриране” Нъшан Деркалестаниан тръгва и след нередовните платци