Кметът на Община Кричим Атанас Калчев се обърна към своите съграждани, търговци и посетители на неделния пазар в града по повод зачестилите спекулации във връзка с временното преустановяване функционирането на закритата част на кооперативния пазар. Тя в момента се ремонтира. Както за закритата част, прилежащите му площи, както и площите по ул. "Търговска", които се наричат "пазар", искам да направя следните уточнения, заяви Атанас Калчев:

Същите няма да функционират като такива и след преключване ремонта на покривната конструкция на покритата пазарна част, до отпадане на наложените инзвънредни противоепидемични мерки и/или налагане отново на други ограничителни мерки, които евентуално могат да бъдат наложени във връзка със струпването на много хора на открити публични места, възоснова на актове издадени от централната държавна администрация.

Кметът на община Кричим не е в състояния да осигури и финансово да обезпечи, чрез охранителни фирми и/или, чрез съдействие от органите на МВР, спазването на задължителната дистанция между гражданите, които евентуално ще посещават неделния пазар, ако той функционира.

Несериозно е да се твърди, че е възможно пазара да функционира като се разчита единствено и само на гражданското самосъзнание и гражданския контрол, и самоконтрол, по отношение на спазването на законните разпоредби, които се прилагат в резултат на наложените противоепидемични мерки, целящи опазване живота и здравето на хората.

Кметът на община Кричим носи отговорност и подлежи на наказателни санкции, ако допуска чрез действия или бездействия и участва под някаква форма в организирано, и то от неговата администрация, масово струпване на хора в разрез с разписаните разпоредби на въведените временни ограничителни мерки, с които са запознати всички, било то и само на един ден от седмицата, както в конкретния случай е неделния ден, в който принципно функционира пазара.

Като осъзнавам за причиненото неудобство от временното за неопределено време затваряне на пазара, още веднъж апелирам всички стриктно да спазваме противоепидемичните мерки, защото най-важното е опазване здравето и живота на хората.