Близо 50% увеличение на стойността на сделките с имоти в Пловдив е отбелязан през второто тримесечие на 2023 година спрямо първото тримесечие. Това показват най-новите данни на Националния статистически институт, който от сравнително скоро измерва т.н. Индикатори за продажби на жилища (ППЖ). 

ППЖ включва всички парични сделки със жилища (нови и съществуващи апартаменти), закупени от домакинствата, в случая на територията на град Пловдив. За новото строителство стойността на сделките е нараснала с близо с 64,1%, докато при стария сграден фонд увеличението е по-скромно - 35,7%. Числата изглеждат внушителни, но всъщност не са реализирани по-сериозни продажби от миналата година - напротив, нивата са почти идентични с тази разлика, че цените са се повишили с около 10% за година. 

Големият ръст идва след приблизително 20% спад, регистриран през периода януари-март на база последното тримесечие на 2022 година. Иначе спрямо нивата от миналата година, а именно април-юни 2022, през второто тримесечие на 2023 година дори се наблюдава лек спад от 2,4% от стойността на сделките с имоти. 

 

 

Увеличението за тримесечна база се дължи както на ръста на цените на имотите, така и на повечето сключени сделки. В Пловдив броят на сключените сделки с жилищни имоти е скочил с близо 38% за периода април-юни спрямо януари-март 2023 година. Реално обаче на база миналата година има дори намаление на сделките със 17.3%. 

Така абсолютното разминаване между данните за тримесечие и година се обяснява с факта, че през първото тримесечие на 2023 година пазарът на имоти в Пловдив беляза един от най-лошите си периоди от години насам. Второто тримесечие обаче не препокри тази тенденция и съответно възстанови голяма част от спада от началото на годината. Въпреки ръстът и възстановяването, все още пазарът не успява да достигне резултатите от предходната 2022 година. 

Цени на жилища 

През второто тримесечие на 2023 година, цените на имоти в Пловдив са поскъпнали с 6,8% спрямо първото тримесечие на годината и със 17,6% на годишна база. От големите градове само във Варна има по-голям ръст на цените, включително на тримесечна /+7,9%/ и годишна база /+20,3%/

Под тепетата се наблюдава и една нова тенденция - по-голямо поскъпване на новото строителство. До момента данните показваха точно обратното. Старото строителство се оскъпяваше по-бързо, а за това има и логични фактори - търгуването със стари имоти в централните части на града, където почти няма ново строителство, но пък има огромен наплив на купувачи. 

Реално поскъпване на имотите в Пловдив има, тъй като инфлацията за същия период е по-ниска приблизително на половина от покачването на стойността на жилищата. Индексът на потребителските цени за месец юни 2023 г. спрямо месец юни 2022 г. e 108,7%, т.е. инфлацията е 8,7% при 17,6% поскъпване на домовете. 

Вижте увеличението на цените в шестте най-големи градове на годишна база: