Първото пловдивско училище, което минава изцяло на дистанционно обучение, вече е факт. Със заповед на министъра на образованието Николай Денков от понеделник всички паралелки в ОУ „Райна Княгиня”. Срокът за преминаване на онлайн обучение е до 29 октомври, става ясно от заповедта.

Припомняме, че според нормативната уредба всяко училище може да премине в онлайн обучение по предложение на директора и одобрено от министъра. За това е нужно да има праг от 10% болни ученици и педагогически персонал.

Според сегашния план на министерството на здравеопазването при влизането в тъмночервена зона трябва да се осигури обучение в електронна среда за поне 50% от класовете. Очаква се в понеделник да бъдат взети нови мерки, като предложението на доц. Ангел Кунчев е при 750 заболели в дадена област на 100 000 души да се минава към онлайн обучение за всички класове.

Само за последното денонощие имаше заболели в 14 класа в 14 различни училища в страната.  Към петък заболеваемостта в Пловдив скочи на 417,47 на 100 000 души.