Истинска борба пада за паркоместата в новия паркинг на ул. "Капитан Райчо" в центъра на Пловдив. През януари месец тази година бе обявена процедура за кандидатстване за паркоместа за местодомуване на автомобилите на ремонтирания паркинг между ул. "Матин Дринов" и ул. "Капитан Райчо".

След преасфалтирането и облагородяването на района за отдаване за ползване бяха обявени 62 паркоместа. Право на участие в процедурата по определяне на ползватели на местата за срок от 5 години са жителите на ул. "Капитан Райчо" № 67, № 69, № 71, № 73, № 75 и № 77. 

Оказва се, че за близо 20% от местата обаче има повече от един желаещ. За 11 паркоместа от 62-те места има кандидатствали двама и дори трима желаещи.

По правило хората, имащи право да ползват общинско паркомясто за местодомуване на лека кола, са само физически лица - собствениците на жилището или техните роднини по права линия, ползвателите на жилището или техните роднини по права линия, както и наемателите на жилището /след изрично съгласие на собствениците/.

Изключение от правилото се допуска в случай на налични свободни места в план-схемата и липса на интерес от други правоимащи, но в случая това не просто не е така, а има повече желаещи от броя места. 

Когато има повече от един желаещ да наеме мястото, се провежда публичен конкурс, който се провежда на база точково класиране. Повече точки се дават на собственици на коли, чиито данъци се плащат в Община Пловдив. Преимущество имат и собственици на жилища спрямо наематели. Постоянният адрес в конкретната зона и липса на задължения към местната хазна също допринасят за по-висок резултат. 

В случай, че конкурсната комисия присъди на двама или повече кандидати еднакъв брой точки спрямо критериите, се провежда наддаване между тях, като наддаването е явно и започва от началния размер на таксата.

Месечната цена, която се плаща са паркомясто, е 20 лева.