100 социални предприятия имат възможност да получат финансиране по новия проект за развитие на социалната икономика по Плана за възстановяване и устойчивост, който е на обща стойност 27 млн. лв. Това стана ясно на днешен брифинг на зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, която проведе среща с областните управители на Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.

По проекта ще бъдат създадени 6 регионални центъра, като един от тях ще бъде в Пловдив. Фокус точката под тепетата ще бъде на бул. „Александър Стамболийски“ 113 и се очаква да отвори врати в началото на март месец. В момента тече и назначаване на екип от 7 души, които ще координират дейността в хъба.

В центровете ще бъдат обучени екипите, които да оказват всякаква помощ на фирмите за социално предприемачество, ще се занимаят с техническа и логистична организация за създаване на мрежи от предприятия и за разпространяване на продукцията им. Ще се организират форуми, борси, публични събития. В тях ще има и изложбени зали, които да служат за шоурум на продукцията. Проектът предвижда да бъде създадена и дигитална платформа, през която хората да си партнират и да продават продукцията.

„Шестте офис точки трябва да развият административния капацитет, свързан със социалната и солидарна икономика. Шестте фокус точки са в Пловдив, Бургас, Ловеч, Габрово, Варна, Благоевград. Идеята е да активираме стопанските субекти, без значение на тяхната правна-организационна форма, да се регистрират като социални предприятия и така да имат възможността да се ползват с подкрепа и средства по проекта“, разказа зам.-министър Клисурска.

За да участват в проекта, фирмите или предприемачите ще трябва да се регистрират в Регистъра на социалните предприятия. 

„За съжаление в момента има регистрирани едва 38 стопански субекта, а всъщност условията да бъдеш социално предприятия са едва три и съм сигурна, че много фирми, отговарят на тях. Основното изискване е да има нает служител от една от 13-те чувствителни групи по Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Не разбирахте само хора с увреждания. Аз съм сигурна в почти всяко предприятия има представители на тези групи“, посочи зам.-министър Клисурска и изброи подробно групите. Тук попадат лица до 29-годишна възраст, които нямат предходен професионален опит, родители на деца с увреждания, лица със зависимости, хора, излежавали присъди и много други.

За първи път в историята на България се дават милиони за социално предприемачество, обърна внимание областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

„Надявам се с този информационен ден и с това, което правим, повече предприятия да се регистрират в Регистъра на социалните предприятия“, поясни зам.-министър Клисурска.