Дефицит на инвестиционно злато вече тресе и Пловдив. Едни от най-разпространените големини кюлчета са тези от 20, 50 и 100 грама, но в момента трудно може да бъдат намерени в града под тепетата дори в пловдивските офиси на една от най-големите компании за търговия със злато, сребро и обмен на валути.

Истеричната треска за злато започна още през лятото на миналата година и намери своя апогей през втората седмица на март 2022 година, когато борсовите цени на инвестиционното злато отбелязаха абсолютен рекорд - 60,1 евро за грам. 

Предвид военното положение между Украйна и Русия, високата световна инфлация, нарушените вериги от доставки, рекордните стойности и дефицит на основни енергийни ресурси и прогнозите за икономическа рецесия, инвестицията в злато изглежда като защитен оазис. Особено за хората, които не искат да изгубят стойността на парите си и нямат огромни ресурси, които да вложат в друг тип инвестиция.

Имотните инвестиции, които са традиционен метод за съхранение на пари на българите, в момента са непосилни за много хора - особено що се касае до имоти в градове като София и Пловдив, а именно там са съсредоточени основно домакинствата със спестявания. Криптовалутите, които пък станаха модерен тип инвестиция, се сринаха и обезкуражиха редица свои фенове. Това логично премества светлината на прожектора към инвестициите в ценни метали. 

Желаещите през последните месеци са много, ала предлагането е далеч по-свито. Прави впечатление, че опашките пред офиси на дилъри на подобни продукти в Пловдив не са прецедент. В самите сайтове на търговците е описано, че най-масовите видове златни кюлчета могат да бъдат поръчани със заявка и се чака определен период - от 1 до 5 седмици. 

Налични в момента за директна продажба са кюлчета от по 1 грам и 10 грама, а останалите предложения са за инвестиционни монети, като едни от най-разпространените са Виенска Филхармония, Канадски кленов лист, Австралийско кенгуру. 

При монетите обаче, както и колкото по-малък е грамажът на инвестиционното злато, маржът между покупна и продажна цена е голям. С други думи, ако закупите сега продукт за 1600 лева, ще можете да го продадете веднага за 1500 лева. При по-големите грамажи злато, по-лесно и бързо се стига до момент, в който купувачът е на печалба. Именно затова те са предпочитани от инвеститорите. 

Към момента борсовата цена на златото е близо 54 евро за грам. Продажната цена за 1 грам инвестиционно злато у нас тази седмица е средно около 150 лева, а покупната /т.е. тази, на която брокерите изкупуват златото/ е около 107 лева. 

Респективно борсовите цени на инвестиционното сребро са средно около 18.7 евро за грам. Продажната цена на 1 килограм сребърно кюлче е 1 705 лв., а покупната - 1222 лв.