Пет кончета са били откраднати от пасище между Брестовица и Първенец. За кражбата съобщи собственикът им Любомир Гатев. Мъжът споделя, че се грижи за кончетата от повече от 10 години. Освен че се използват за езда, кончетата са станали членове на семейството на Гатев.

"Заварих разрязани с нож въжета. Беше валяло и проследих стъпките им на 3 километра от пасището. Там има асфалтов път към село Първенец. Там загубих следите", разказва Гатев. Той веднага се е свързал с полицията. За съжаление към момента няма никаква информация за кончетата.

Гатев разказва, че в иначе спокойния район, досега подминаван от апаши, вече често се разхождат представители на малцинствения етнос.

"Те са ми като деца, гледам ги от повече от 10 години. Само като си помисля, че цените за килограм месо на кон в момента достига 4 лева, се чувствам изключително обезверен да ги открия. Обадил съм се и на кланици да ги предупредя, ако им докарат някое от кончетата", споделя още Гатев.

Кончетата са изчезнали на 20 декември. Собственикът им моли, ако някой ги види или има каквато и да е информация за тях, да го потърси на телефон 0892363940.