От днес влизат в сила мерките  заради противоепидемиологичната обстановка в Пловдив заради грипната  епидемия, като те ще важат до 30 януари.

Грипна ваканция за учениците не е обявена към този момент, като всяка седмица ще се следят данните и ще се взима решение.

Въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване.  За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца , прегледи , свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

Тази седмица беше обявена грипна епидемия заради високите стойности на грипните и острите респираторни заболявания в Пловдив и областта. Това стана ясно на съвместна пресконференция на областния управител Ангел Стоев, директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева и началникът на РУО Антоанета Пакова.

Припомняме,че че заболелите са достигнали стойности над 99 персентила, след което следва да се обяви епидемична обстановка. Изолирани са вируси от тип А. Най-голям брой заразени са от възрастова група от 0 до 4 години и над 65. Във възрастови групи от 4 до 14 и от 15 до 29 години не са достигнати тревожни стойности и затова не се налага прекратяване на учебните заведения. 

До момента в Националния център по заразни и паразитни болести са изпратени 92 проби, от които 3 са положителни за грип от тип "А". Заболелите са във възрастовите групи 5-14 г., 15-30 г. и над 65 г. 

Грипна ваканция в Пловдив няма да имаОбластният оперативен щаб обяви епидемична обстановка - спират консултации, имунизации и свиждания в болници и домове