Пловдивчанин отнесе 2 бона глоба и остана без книжка за 24 месеца след отказан тест за дрога. Мъжът не дал съгласие както за полеви тест, така и за кръвен.

Проверката е станала в началото на септември, минути преди 2:00 часа през нощта на булевард „България”. Екип на Пътна полиция забелязал криволичещо БМВ и го спрели. Водачът се държал странно и това събудило подозрения у служителите на МВР. Бил приканен да бъде тестван за употреба на наркотични вещества и алкохол.

Водачът обаче заявил, че няма проблем да се тества за алкохол, но няма да се тества за наркотици, тъй като бил употребил преди дни на празненство. Младежът бил отведен в Трето районно, където му бил направен тест за алкохол, който дал отрицателен резултат. Пловдивчанинът обаче отказал да се тества за наличие на наркотични вещества в кръвта. 

Бил съставен талон за медицинско изследване за употреба на алкохол и упойващи вещества, но същият не дал кръвна проба за изследване – отказал проверката. 

Последвал акт, след месец било издадено наказателно постановление, в което била описана санкцията – 2 хиляди лева глоба, 24 месеца лишаване от правоуправление и отнемане на контролни точки.

Пловдивчанинът обжалвал наказанието си в Районен съд. В молбата си, той е написал, че актът е нелигитимен и незаконен.

По време на заседание младежът разказал още, че му е било разяснено за опцията да се даде кръвен тест. Не му бил даден талон, нито възможност да се възползва от него.

В крайна сметка обаче се оказва, че действително всички документи са били налице. Дори е било вписано в акта, че мъжът отказва проба, а самият акт е подписан от санкционирания.

В крайна сметка съда неуважи щенията на наказания пловдивчанин. Магистратите потвърдиха наказателното постановление. Така водачът ще остане две години без книжка и ще трябва да плати глоба в размер на 2 хиляди лева.