Опашки се извиха пред клоновете на банки в Пловдив, които предлагат за закупуване новата възпоменателна монета на БНБ - „175 години от рождението на Христо Ботев“.

Сребърната монетата от серията „Българско възраждане" с номинал от 10 лева се предлага на цена от 114 лева. По традиция в първите седмици от пускането на подобни монети се извиват опашки от желаещи да се сдобият с тях. Част от тях са колекционери, но по-сериозен е дялът на инвеститорите, които закупуват монетата, за да я продадат на много по-висока цена. 

Вече има и редица оферти в сайтовете за търговия. На вторичния пазар монетата се продава за около 300 лева, или почти три пъти по-скъпо от официалните дистрибутори - банките у нас. Някои търговци са се изтарикатили още повече пускайки в продажба комплект от две монети - тази на Христо Ботев и кораба "Радецки" от 1992 година. Цената на пакета е около 700 лева. 

Тиражът на монетата е едва 5000 бройки. След изчерпване, цената на "черния" пазар скача драстично. Подобни възпоменателни монети, изчерпани в клоновете на банките, се продават по 1000 лева и нагоре. 

Всеки клиент може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години - това са част от условията за закупуване на монетата. 

Иначе монетата по случай 175 години от рождението на поета е направена от сребро, проба 999/1000, тежи 23.33 г и е с диаметър 38.61 мм. 

На лицевата страна са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в полукръг горе надпис БНБ, а долу – годината на емисията „2023“ и номиналната стойност „10 лева“. На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев, вдясно – надпис „175 години“ и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис „От рождението на Христо Ботев". 

Бизнес за хиляди левове? Монетата на Пловдив 2019 удари 1000 лева на черния пазарОт 280-те възпоменателни монети на БНБ едва 35 са в обращение