Зелените коридори за ваксинация срещу коронавируса остават и работата им няма да се ограничава, но в дните от понеделник до четвъртък приоритет на опашката от чакащи ще имат възрастните и хронично болните.

Тази промяна въвежда здравният министър д-р Стойчо Кацаров, след като вчера имаше сериозна критика към първончалното му предложение от понеделник до четвъртък да се ваксинират само хората над 60 годишни и хора със съпътстващи заболявания, защото това ще забави ваксинационната програма и достигането на колективен имунитет.

Неговият мотив за решението беше да даде приоритет на тази група, защото по думите му 80% от смъртните случаи на COVID са именно при тях.

Новото изискване отново дава приоритет на тази група, без обаче да ограничава всички останали желаещи. Това означава, че ако на опашката от чакащи се нареди възрастен човек, той ще изпревари всички и ще бъде ваксиниран приоритетно, но отново само в дните от понеделник до четвъртък. За петък, събота и неделя остава старият режим на работа на коридорите - с ваксиниране на всеки желаещ, без приоритет.