Над 17 600 сделки за покупко-продажба на имоти са реализирани в Пловдив за 2022 година. Това са окончателните годишни данни от Агенция по вписванията, които отразяват промените в собствеността на недвижимо имущество.

От реализираните сделки, вписани в Службата по вписвания в Пловдив, 894 са със законна ипотека, а 3738 с договорна ипотека, или общо за година са взети 4632 заема за имоти чрез ипотека. Процентът на ипотеките от всички покупко-продажби е 21,5% или всяка пета покупка на имот е финансирана от банка. 

Данните показват, че пазарът на имоти в Пловдив прави крачка назад. Ясно се очертава първото сериозно сътресение на иначе доскорошния устойчив ръст на сделки, а и на цени.  През последните години се наблюдаваше постоянно увеличение на покупко-продажби заради повишения интерес към жилищата в Пловдив. 

През третото тримесечие на 2022 бе регистриран и първият спад с около 10% на сделките спрямо същия период от миналата година. За четвъртото тримесечие обаче нещата изглеждат още по-критични. Продажбите са 4793. Ноември и декември традиционно са едни от най-силните месеци за сделки. Причините затова са много - очаквани промените в такси и данъчно законодателство, възможност за продажба на един имот без данъци върху дохода от него, изгодни лихви и т.н. Последните три месеца на 2022 година обаче показват коренно различна картина. Продажбите са 4793, което означава, че са паднали с 16% спрямо същия период на 2021 година, когато са били 5716.

Високата инфлация, високите цени на имоти, тенденциите за покачване на лихвите по кредитите и наченките за световна икономическа рецесия и финансовата несигурност са сред причините за отлив от пазара. Той на практика все още не е голям. Продажбите на имоти в Пловдив на годишна база са паднали с 1310 броя или с близо 7%.

Ако тази тенденция за спад на реализираните сделки, започнала през последните месеци, продължи, то тогава се очаква 2023 да бележи още по-ниски резултати на пазара. Предвид скоростното покачване на лихвените проценти, ще има отлив и от интереса към банково кредитиране и тогава ще се отсеят само тези, които наистина имат средства да закупят дом или доходите им позволяват стабилна инвестиция. 

В последния си доклас БНБ също отчита рисковете на пазара, а констатациите са следните - Домакинствата вземат по-малко заеми заради по-затегнатите кредитни стандарти, повишаващите се лихвени проценти, влошаващите се прогнози за жилищния пазар и по-ниското доверие на потребителите.