Община Пловдив обяви обществена поръчка за пълен ремонт и модернизация на основно училище "Тодор Каблешков". Поръчката е на инженеринг и включва проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи (СМР) и упражняване на авторски надзор на обекта. Дейностите включват основен ремонт, реконструкция, преустройство, пристрояване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ „Тодор Каблешков“. 

Прогнозна стойност на поръчката е 1 235 535 лева без ДДС, като парите са разпределени - 40 000 за проектиране, 10 000 за авторски надзор и останалите за самото изпълнение. 

Обществената поръчка обаче се обявява без осигурено финансиране, което означава, че към момента на откриване на настоящата процедура не е сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Очаква се финансирането на обществената поръчка да бъде осигурено със средства предоставени на Община Пловдив по проект „Модернизация на образователната среда в ОУ „Тодор Каблешков“, гр. Пловдив“, във връзка с изпълнението на Инвестиция 2: „Модернизация на образователна инфраструктура“ по компонент № 2.А.1 „Образование и умения“ по стълб „Иновативна България“ съгласно Национален план за възстановяване и устойчивост. Кога обаче ще дойдат парите по Плана за възстановяване, не е ясно. 

Сроковете за изпълнение на дейностите са един от критериите, които ще се взима предвид при кандидатстване на фирми. . Все пак обаче Община Пловдив е поставила минимални и максимални срокове, като те са 30-60 календарни дни за изработване на Технически инвестиционен проект и от 350 до 520 календарни дни за изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор по време на строителството. 

ОУ „Тодор Каблешков" се намира в кв. „Прослав". За учебната 2021/2022г. в училището се обучават 187 ученика, разпределени в 9 паралелки. Училището е на едносменен режим на обучение. Училището представлява комплекс от 3-етажна училищна сграда и едноетажен корпус - физкултурен салон, плътно прилепен към западната част на основната сграда. В източния край на основната училищна сграда има частичен отопляем сутерен, в който са разположени столовата и основният склад.

Сградата е строена на три пъти: 1931г. като двуетажна сграда с физкултурен салон, през 1948г. надстройка с един етаж и 1965 г. - 3-етажна пристройка със сутерен. 

Срокът за получаване на оферти по поръчката е 27 юли 2023 г.