Ново предложение обнадеждава пловдивчани - ВиК да монтира хидрофорни уредби на по-високите блокове. Ниското налягане на водата по високите етажи е един от най-големите проблеми на Пловдив през последните 10-тина година. Причините за това са много - от интензивното строителство, през амортизиралата стара ВиК мрежа, до глобалното затопляне и засушаване. Сигналите към TrafficNews за липса на вода или едва капеща от мивките на пловдивчани обаче са все повече. 

Оказва се, че оплакванията са ескалирани и към омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов. Затова той е отправил предложение към ВиК за решение на проблема - монтиране на хидрофори за сметка на Водното дружество. 

"Като цяло доминиращите сигнали са за слабо налягане в сградната водопроводна мрежа, а над петия етаж въобще липса на вода. Оттам се получават и големи трудности не само за самите граждани, а и за това, че битовите уреди (перални, миялни машини, душови батерии) не могат да работят. Относно слабото налягане гражданите твърдят, че този проблем съществува от вече 6-7 години. Нашите наблюдения са, че вследствие на мощното строителство на кооперации водата, която се доставя във водопроводната мрежа през последните 5-6 години, не е достатъчна да обслужи построените сгради и апартаменти в Пловдив", обяснява в свой анализ Стаматов. 

По думите му е нужно общината да вземе спешни мерки за снабдяване на града с допълнителни количества вода.

"Докато това стане, препоръчваме, там където е нужно, сградите или входовете да бъдат снабдени с хидрофори, които да повишат налягането на водата в сградите, което ще доведе до подобряване на тази услуга. В този смисъл с наше писмо вече направихме такова предложение до „ВиК“ ЕООД - Пловдив да потърси възможност, там където е нужно, да постави за своя сметка хидрофорни уредби, за да могат гражданите да получат вода със стандартно налягане. Тук ще отбележим, че тези уредби ще бъдат оборотни и когато тяхната необходимост отпадне дружеството ще ги демонтира и ще има възможност да ги премести на други места", посочва Стаматов. 

Предложението вече е постъпило във ВиК, но от Водното дружество са категорични, че подобна идея е невъзможна и неприложима, а и че няма да реши проблемите на града. 

"Това е абсурдно. Сами разбирате, че ВиК няма бюджет да поставя хидрофор на всеки блок с над 5 етажа в Пловдив. Дори това да се направи, количеството вода, което достига до абонатите няма да се промени и пак ще има недостиг на вода. Проблемът не е толкова лесно разрешим. Имаме изключително стара, над 60-годишна мрежа, която не може да издържи големи натоварвания. Етернитовите тръби са в окаяно състояние. Дори да направим хидрофори по високите етажи на много места, ако това се случи без значение кой го финансира, водните количества отново ще бъдат недостатъчни. Пак ще се усеща недостиг на вода, хидрофорите пък ще спрат да функционират. Решенията на такива тежки проблеми трябва да бъдат по-кардинални - нови мрежи. Довеждащите водопроводи задължително трябва да се сменят изоснови, всички. Това не е по силите на едно ВиК дружество, а и тръбопроводите са собственост на съответната община", посочи инженер Антон Гълъбов от ВиК. 

Оценката му във финансови изражения е следната:

"Аз съм категоричен, че за Пловдив трябват поне 1 милиард за да се смени всичко като мрежа. Сами разбирате, че няма лесен и евтин път за разрешаването на този проблем", посочи Гълъбов.

Той сложи акцент и върху самосъзнанието на пловдивчани, които могат сами да намалят разхода си на вода. 

"Нека призовем жителите на града водата да бъде използвана само и изключително за питейни цели, а не за други цели като поливане, миене и т.н. Нека потребителите пестят водата, защото нямаме друг шанс. Пловдив се пренасели, строителството е голямо, мрежите са едни и същи. Само разбирате, че обвиненията и прехвърлянето на топката не са решения, но трябва задължително да се взимат по-генерални решения за водоснабдяването на такива големи градове като нашия", допълни Гълъбов. 

Той допълни, че хората могат да инвестират и да се монтира хидрофор в блоковете, но е абсурдно услугата да се изпълнява безплатно от ВиК за всеки по-висок блок в града.