Кметът на район „Централен” Георги Стаменов води разговори с експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство оградата на административната сграда на ул. „Христо Г. Данов”  да бъде махната, а укрепването на двора да стане амфитеатрално и озеленено.

„Тя изпълнява ролята на подпорен зид и може да бъде разделена на три или четири части тераси, разположени навътре амфитеатрално. Това ще създаде усещане цялото дворно пространство да се прелее към Дондуковата градина и да имаме едни открити и по-зелени площи, да е по-приветливо”, каза Стаменов.

Преобразяват изцяло най-старата градина в Пловдив, използват само естествени материалиРеконструкцията на Дондуковата градина ще продължи 1 година

Той уточни, че входът с колонадите ще бъде запазен, както и барелефът на Иван Вазов. 

Стаменов е привърженик на идеята част от „Христо Г. Данов” да стане пешеходна в отсечката от Дондуковата градина до пл. „Цар Калоян”.

„Това ще даде възможност и за разширяване на парковата зона. На една микрозона, освободена от автомобили, където хората да могат да се движат необезпокоявани. Но все пак тук става дума и е въпрос на визия и най-вече какви са нуждите на пловдивчани. Дебатът тепърва предстои. Лично моето мнение е, че колкото повече са местата за разходка и почивка, освободени от коли, толкова по-жив ще е нашият град”, каза кметът на „Централен”.

Тест за това какво би се случило, ако се приеме идеята да има затворен за коли участък от ул. „Христо Г. Данов” ще бъде периодът, в който в тази зона ще бъдат складирани материалите за ремонта на Дондуковата градина, тъй като те се събират в 43 тира. Над един декар площ ще е необходим и това ще бъде пространството пред Енергото.

С това подобряването на тази част на центъра на Пловдив не приключва. Има одобрен проект и избран изпълнител за цялостната реновация на настилките. Предвижда се и пред Природонаучния музей зоната да бъде повдигната и да бъде разширена за сметка на паркоместата отпред. Да бъде с паваж, а не с асфалт.

„Предприемаме тази стъпка, за да осигурим по-нормален достъп на посетителите – деца и родители. Интересът към експозициите на музея е огромен. Затова хората се блъскат на тесния тротоар”, каза още Стаменов.