Символична първа копка за ремонта на Дондуковата градина направиха районният кмет Георги Стаменов и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Само за година най-старата градина в България трябва да бъде напълно преобразена с нови комуникации, две детски площадки, два фонтана и обогатена с 20% зелена площ.

„Благодарен съм на инж. Иван Тотев, който ни даде карт бланш да направим проекта и на кмета Здравко Димитров, в чийто мандат започва ремонтът. Предстои реставрация и възстановяване на миналото, което ще подарим на бъдещето. Ще бъдат подменени подземните комуникации, ще има ново осветление, детски площадки, водни огледала. Всички материали, които ще използваме са естествени – гранит и базалт. Каменните бордюри също ще бъдат гранитни и те са ръчно сечени“, разказа Георги Стаменов.

Бившият кмет Иван Тотев изрази радостта си, че с този проект ще бъде завършена промяната в централната градска част. „Ние обичаме да критикуваме, че днес не се случва нищо, но когато се обърнем, всичко е различно. След Голямата и Малката базилика, Форумите, Централния площад, сега идва промяната и за Дондуковата градина. Успех на изпълнителите“, каза Тотев.

Кметът Здравко Димитров сподели, че това е бил един от първите проекти, за чиято реализация Стаменов е поискал подкрепа от него. И отбеляза, че по алеите на тази градина се е разхождал не кой да е, а Патриархът на българската литература Иван Вазов.

„Лесно е да критикуваш. Но когато застанеш на поста кмет, си даваш сметка колко е голяма отговорността. Дано имаме правителство, защото общините много страда от това, че вече втора година няма Бюджет“, каза градоначалникът.

Своите адмирации за проекта изразиха представители на гилдиите на архитектите и строителите в Пловдив, а от Камарата на строителите връчиха награда на Георги Стаменов за партньорство.

Ремонтът ще бъде извършен от консорциума от фирма „Рестрой“ и „Ай Ди Ел“. Срокът на изпълнение е 1 година, а стойността е 4 млн. лева. Мащабният ремонт и реконструкция ще наложи част от улица „Христо Г. Данов“ да бъде затворена, тъй като материалите ще бъдат в обем от 43 тира.

Предвижда се премахване на паркоместата пред Природонаучния музей, а мястото ще бъде повдигнато мястото и ще се изгради настилка от павета, за да направи по-удобен достъп до музея.

Галерия: