Да се оглеждат не само общински и държавни терени, а и частни, които биха могли да се използват за построяването на пловдивска опера, това предложения бе лансирано от арх. Константин Палазов от КАБ. Той присъства на представянето на концепцията за вдигането на Център за музикални и сценични изкуства върху Партийния дом от „Дом за Пловдивската опера”.  

„Защо си мислите, че общинските терени са по-евтини и ще излязат по-изгодно, за да се вдигне там опера? Защо трябва да забъркваме общината при положение, че идеята е да се направи като частна инициатива. Ето, Централна поща, която не функционира като поща, е много добро място за опера. Влезте в контакт със собствениците”, каза арх. Палазов. Той е категоричен, че сградата на Партийния дом е здрава и няма никакъв шанс тя да падне.

Арх. Топалова от КАБ пък изрази мнение, че парцелът върху Партийния дом от 5631 кв.м. е твърде малък за подобен тип съоръжение. Тя даде пример със старозагорската опера, която е на по-голям площ, но въпреки това е изключително тясна и неудобна.

Стана още ясно, че има проект от 1986 година за изграждането на опера на северния бряг на река Марица до Пешеходния мост. Той е бил направен от именити архитекти и може да се ползва като идейна платформа. От фондацията заявиха, че с радост ще приемат този проект, стига той да бъде открит.

По време на представянето от фондацията начертаха стъпките за реализирането на идеята за нова сграда, която да се ползва от операта. Те уточниха, че са отворени към всякакви предложения и всеки един може да ги направи.

Очаквайте продължение – с какви пари ще се построи новия  сценичен център, как ще функционира, кой ще го управлява и как ще изглежда.