Нивото на риск в България е ниско. Това съобщи премиерът Николай Денков след извънредното заседание на Националния контратерористичен съвет, свикан заради конфликта между Израел и "Хамас". 

"Във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии се проведоха две заседания на Националния контратерористичен център, на който е изготвен доклад. Той е изпратен към министъра на вътрешните работи, който координира антитерористичните дейност на територията на страната. На кратко, няма повишен риск от общи заплахи от терористична дейност. Нивото на заплаха е ниско "Трето ниво". По отношение на летищата, гари, синагоги, туристи от Израел е повишено нивото на внимание - жълто ниво. По отношение на държавни институции нивото е зелено – най-ниското възможно", обясни Денков.

Той обаче подчерта, че конфликтът може да ескалира. 

"Ситуацията в Израел се променя много бързо. Има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, тъй като има такива индикации. Това ще доведе до повишаване на бежанските потоци, рискове, свързани с доставката на суровини, както и техните цени. Възможно е рисковете драстично да се увеличат на глобално ниво.", посочи премиерът.

"Още тази вечер, в 19.30 ч се готви да излети втори полет за Тел Авив, получихме разрешение от израелските власти", каза транспортният министър Георги Гвоздейков.

Той съобщи, че към момента 68 българи са изявили желание да бъдат евакуирани от Израел, но бройката може да се увеличи.

"Радваме се , че благодарение на правителственият полет сънародниците ни вече са в България. Общото ни послание е грижа за сънародниците ни и координирани действия", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.