500 лева акт бе съставен на компания за интериорни врати в Пловдив. Причината – липса на касов бон, при предоставяне на капаро. За нарушението компанията била докладвана на данъчните от клиентка, която останала недоволна от услугата.

През март пловдивчанка повикала фирма, за да й подменят вратата. Лично управителят на „Феникс Дизар“ посетил обекта на улица „Васил Левски”. Жената поискала врата, еднаква с тази на съседите. След огледа и взимане на мерките, мениджърът и клиентката си стиснали ръцете. Разбрали се за 1300 лева, като в цената се включвал и монтажа. Още същия ден на жената й били поискани 600 лева капаро, за които обаче тя получила един бял лист с постигнатите уговорки и подпис.

След един месец пристигнала вратата. Тя била доставена от работник, а управителят липсвал. Доставчикът оставил стоката и поискал остатъка – 700 лева. Жената веднага позвънила на управителя, който също заявил, че тя трябва да предаде сумата. Ядосана жената дала само 200 лева, тъй като вратата не била монтирана, както се били разбрали още в самото начало.

След няколко дни, недоволната клиентка подала сигнал до НАП. Данъчните направили проверка във фирмата, като изискали справка от фискалното устройство на дружеството за периода от началото на годината до датата на доставката на вратата. Оказало се, че никъде в отчетите на фирмата не фигурират тези 600 лева капаро.

На фирмата бил съставен акт, а след месец и наказателно постановление. Санкцията на дружеството била отнесена до Районен съд – Пловдив. В мотивите си „Феникс Дизар“ описали глобата като незаконосъобразна и поискали нейната отмяна.

Преди дни магистратите казаха тежката си дума. Според тях действително е извършено нарушение по закона за данък добавена стойност и определиха наказанието като правилно и законосъобразно. Така дружеството отнесе 500 лева глоба, след като съдът порвърди наказателното постановление.