Цените на наемите в Пловдив сериозно изостават спрямо тенденциите на пазара на имоти. Градът заема 232 място в класация, нареждаща редица големи европейски градове спрямо цените за наем за кв.м. метър на апартамент с една спалня, който не се намира в центъра на града. Така на практика се взима най-точната средна цена за отдаване на жилище. 

Средният наем на подобно жилище с една спалня в Пловдив е 211 евро и така градът ни отстъпва на последно място от българските голями градове, които намират място в класацията. Изпреварват го София със среден наем от 343 евро, Варна с рента от 268 евро и Бургас със 234 евро. Дори София е далеч назад в класацията - на 198 позиция. Макар средният наем за жилище с една спалня в София да е една минимална работна заплата за страната, на фона на европейските тарифи, изглежда повече от евтино. 

Разликата между Пловдив и първенеца в класацията Женева е приблизително 9 пъти. В най-скъпият град в Швейцария средният наем е 1927 евро. Само 9 позиции по-надолу е столицата на Исландия Рейкявик, където наемът е 1386 евро. На 31 място е Маастрихт в Нидерландия с 1000 евро средна рента. Това показва, че в топ 30 на скъпите градове за наеми има ограмна диспропорция с останалата част на Европа. 

Със сходна рента като в Пловдив са предимно градове в Русия, Украйна и на Балканите - в Сърбия, Румъния, Македония. 

Според офертите за отдаване на жилища в Пловдив, едностайните апартаменти в централните райони на града са със средна цена от 233 евро, двустайните - 383 евро, тристайните - 473 евро, а по-луксозните и просторни жилища са със средна цена 660 евро. В по-крайните квартали цените са с 50-150 евро по-ниски.