333 бегачи от различни държави ще участват утре в спортно-културния маратон на Пловдив Тепе Джамборе. Те ще избягат 11 км през седемте тепета на града и ще се впуснат в богата съпътстваща културна програма. В Джамборето ще се включи и 72-годишна жена. „Постигнахме една от основните си цели - да обединим общността. Тепе Джамборе е празник на града, в който да се включи всеки, стига да иска“, споделят организаторите Никола Чонгаров и Флориан Дуйар.
 
Състезанието Тепе Джамборе съчетава в себе си спорт и култура, а участниците могат сами да определят с каква скорост да се движат, дали да се спрат и послушат музика, дали да танцуват, дегустират вино. Организаторите са се погрижили културните събитие да са повече и разнообразни. Още на старта на Бунарджика пред паметника на Васил Левски е подготвена загрявка със салса с помощта на салса школата „Румен и Юлия“. Час по-късно започва масово едночасово хоро, което ще бъде водено от ансамбъл за народна музика от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.
 
Паралелно по трасето на Тепе Джамборе ще има концерт на Моро Миро и две локации с изпълнения на възпитаници на АМТИИ. Първата е на Римския стадион, където ще се представи Китарен ансамбъл „Академика“, а втората – пред входа на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (до Античния театър), където ще има поп и джаз концерт.
 
В рамките на 11-километровото трасе на спортно-културния маратон има и две по-различни спирки. Винено предизвикателство ще очаква състезателите на ул. „Абаджийска“ 8а в квартал Капана, а на Главната улица срещу стълбите на Каменица е бирената спирка.
 
Иновативният маратон стартира утре в 18 ч. на Бунарджика пред паметника на Васил Левски. Участниците ще преминат през всички тепета на града и по-големите забележителности. Цялото трасе е 11 км, а контролното време 2 часа и 50 минути, като финалът на състезанието е Stage park на Младежкия хълм. Там е и кулминацията на събитието. В 21 ч. ще бъде награждаването, а веднага след това купонът след състезанието. Главен изпълнител е немското електронно дуо Subakt. Дуото от Дрезден идва в Пловдив за ексклузивен концерт по покана на организаторите на Тепе Джамборе. Те пристигат с нов албум „Lands“, издаден през март т.г.
 
„Ще бъде истински празник на града и искаме да поканим пловдивчани, а и гостите на града да се включат. Нека се забавляваме заедно!“, приканиха организаторите и напомниха, че температурите са високи, заради което участниците трябва да пият повече вода, да са с по-светли дрехи и по възможност да избягват по-дълъг престой на пряка слънчева светлина.
 
Спортно-културният маратон Тепе Джамборе се организира за пръв път и е част от Културния календар на Пловдив. Желанието и двамата ентусиасти е Джамборето да стане традиционно събитие.
 
Тепе Джамборе се организира със съдействието на Община Пловдив.