Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Първият свободен полет с балон над Париж

Той е извършен на 21 ноември 1 793 година след множество тестове с въжета. Пет месеца по-рано е осъществен първият полет с балон изобщо в човешката история. Именно братята Монголфие, които вдигат във върдуха първият по рода си летателен апарат, създават и балона, с който Жан Пилатр и маркиз Франсоа д'Арлан се издигат над френската столица. За пръв път полетът се осъществява с горещ въздух, а на борда има хора. 

Пилатр и д’Арлан излитат от градината на двореца Ла Мюет до Бют-о-Кайе в 14.00 часа в присъствието на краля. Полетът им трае около 25 минути. Балонът се е изкачва на 915 м височина и пропътува 12 км със скорост 9 км. Двамата се приземяват успешно в покрайнините на Париж.

Потъването на Британик

Лайнерът е построен в Белфаст и е близнак на печално известния Титаник. Той е пуснат на вода на 26 февруари 1 914 година. Преоборудван е по време на Първата световна война в болничен кораб. Британик потъва четири години след титаник - през 1916 година, вероятно след сблъсък с морска мина край о-в Макронисос – на 50 км югоизточно от Атина. Година преди потъването на "Титаник" корабокрушира и първият кораб от "семейството" - "Олимпик", който претърпява сблъсък с военен кораб. При инцидента няма жертви. Лайнерът е върнат в корабостроителницата за реконструкция, след която кариерата му продължава чак до 1935 година. 

Преди войната лайнерът е бил пасажерски и е носил името "Гигантик". Той е последният от трите свръхлуксозни за времето си пасажерски кораба от клас „Олимпик“. След гибелта на „Титаник“, е усъвършенстван. Чувствително е увеличен и броят на спасителните лодки.

Плаващата болница „Британик“ е най-голямата по време на войната - разполага с възможността да превозва над 3000 пациенти. На 13 ноември 1915 г. лайнерът е зачислен в състава на военноморския флот и изпратен в Средиземно море, където осъществява пет успешни рейса, евакуирайки над 15 000 ранени войници.

„Британик“ потегля на последното си пътуване на 12 ноември 1916 г. На деветия ден от плаването – 21 ноември 1916 г., когато се намира в пролива между островите Макронисос и Кеа в Егейско море, вследствие на силна експлозия „Британик“ получава огромна пробойна в корпуса и след 55 минути потъва, преобръщайки се. Добрата организация и дисциплината позволяват спасителните дейности да се извършат практически оптимално.

От 1136-те членове на екипажа и ранени на борда са спасени почти всички. Загиват 31 души, повечето от които вероятно се опитват да напуснат кораба със спасителна лодка, при все още неспрени двигатели и съответно при въртящи се гребни винтове.

Причината за взрива предизвикал потъването на Британик остава неизяснена, като между изследователите има спор дали е потопен от торпила, изстреляна от вражеска подводница, попаднал на мина или станал жертва на саботаж.

Бил Клинтън пристига в България

Той е първият действащ американски президент, направил посещение в страната ни. Годината е 1 999. Клинтън идва заедно със своята дъщеря, трима конгресменти и още няколко делегати. Посрещнат е от тогавашния президент Петър Стоянов. 

На следващия ден американският президент изрича слово през хиляди българи, събрали се на площада "Св. Александър Невски". 

„След края на Студената война на вашата страна ѝ трябваше много повече време да се разтопи. Преживяхте много неистински пролети”, казва още в речта си американският президент.

Ето я и речта му:

На днешната дата през 1924 година е роден Кристофър Толкин. Той е третият син на автора на "Властелина на пръстените" Дж. Толкин. Кристофър исува картите към поредицата. Редактира и издава книгата „Децата на Хурин“ на 17 април 2007 г. 

Кристофър се прославя предимно с доработката на произведенията на баща си.След смъртта на Толкин-старши синът му Кристофър публикува много негови незавършени произведени, допълвайки ги с бележките и с неиздадените му ръкописи. Толкин старши умира, без да успее да довърши "Силмарилионът" - сборник от митове и легенди за Средната земя. Наследникът му обаче редактира трудовете на баща си, запълва пролуките, и публикува книгата през 1977 г. 

Кристофър умира на 16 януари 2020 година, на 95-годишна възраст. 

Рожден ден днес празнуват футболистът Огнян Радев, актьорът Александър Сидиг, руският писател Ник Перумов, родната актриса Лина Златева, репортерът Благой Бекриев и други.