С тържествена церемония Медицински университет – Пловдив откри днес новата академична година за чуждестранните си студенти. Близо 500 младежи прекрачиха за първи път прага на едно от най-елитните висши училища у нас. Те идват от различни страни - Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Ирландия, Швеция, Турция, САЩ, Индия, Зимбабве, Австралия, Китай. 380 от тях ще учат в специалност „Медицина”, 120 в „Дентална медицина” и 10 - „Фармация”.

Най-висок е балът в специалност „Медицина”, където две от първокурсничките – Мелина и Димитра от Гърция, са приети с максимален бал 36. Те са изкарали шестици на кандидатстудентските изпити по биология и химия, дипломите им също са отлични. С отлични оценки - над 5.50, са приети и студентите с най-висок бал и в останалите две специалности.

Ректорът проф. д-р Мариана Мурджева приветства студентите и им пожела много здраве и сили, за да издържат на изпитанието и на предизвикателствата.

„Учете за знания. Не за оценки в дипломата. Учете за своето бъдеще”, обърна се към десетките млади хора пред Аудиторния комплекс проф. Мурджева. Тя ги посъветва да бъдат приятели и да работят заедно, независимо от коя държава идват. И ги увери, че техните преподаватели ще бъдат винаги до тях и ще им помагат.

„Тази година имаме с 30% повече желаещи да се обучават по англоезичната програма в нашия университет”, посочи пред TrafficNews проф. Ани Белчева, зам.-ректор по учебна дейност във висшето училище. Тя също пожела на бъдещите медици успех в обучението, да следват мечтите си и да бъдат горди, че са студенти на Медицински университет – Пловдив.

„Новата учебна година вече започна за студентите, които се обучават на български език. Обучението е хибридно. Клиничните упражнения се провеждат присъствено, за да могат бъдещите лекари и дентални лекари да упражнят практически усвоения материал. Лекциите се провеждат онлайн. Ако ситуацията го наложи, имаме готовност да преминем изцяло към онлайн обучение”, допълни проф. Белчева.

Освен студентите, тържеството уважиха почетните консули на Германия и Италия д-р Мариана Чолакова и Джузепе ди Франческо, секретарят на почетното консулство на Молдова в Пловдив Виктория Раева, представители на местната власт, на болниците в града, Студентски съвет, студентски асоциации, ръководители на катедри и преподаватели.

Приветствие към своите колеги поднесоха първокурсничката Мелина Цувили и студентът Георги Буров. Присъстващите изслушаха на крака химна на България. Церемонията завърши в награждаване на двете студентки, приети с максимален бал.