Да живееш на широко, с удобствата на къща, но на 10-тия етаж на някой блок с голяма панорама към всички тепета на Пловдив е мечта на много хора. В модерните градове, в какъвто Пловдив се превръща, застрояването е огромно, а къщи почти липсват.

Така се случи и под тепетата, където типични къщински квартали бяха срутени, а на тяхно място изникнаха кооперации и огромни мастодонти. Така възможността да имаш двор и други придобивки на живота в къща – по-големи и просторни пространства и по-малко съседи на стена разстояние, се сведе до минимум.

За да удовлетвори този глад, пазарът бързо се насочи към добре познатите в САЩ пентхауси. Името пентхаус произлиза от apentis, старофренска дума, означаваща „долепена сграда“ или „придатък“. Съвременният правопис е повлиян от народна етимология от 16-ти век, която съчетава среднофренската дума за "наклон" (pente) с английското съществително къща.

Това са апартаменти, заемащи последния един или два етажа от сградата. По същество те имат големи тераси, панорамен изглед и множество придобивки като джакузита и други глезотии - барбекюта на открито, големи градински кътове на поктива и т.н. Едно важно уточнение е, че покривните пространства, които се усвояват от последния етаж реално са обща част и не могат да бъдат обект на покупко-продажба, но се експлоатират от хората, които имат достъп до тях. 

В Пловдив обаче тази мода е по джоба на много малко хора. Справка показва, че почти няма подобен имот за под 500 хил. евро. Още по-стряскащо е, че дори на зелено подобни луксозни „къщи на покрива“ търсят купувачи за рекордната цена от 720 хил. евро или близо милион и половина.

Свободните имоти за продан от подобен тип - висок клас големи панорамни пентхауси, са по-малко от 20. 

Например, имот на замазка с площ от 400 кв.м. / три спални, три тераси, с достъп до покрива, където има басейн/ и футуристична стъклена фасада в "Кършияка" търси купувач за 500 хил. евро. Апартаментът е на 9-тия етаж и сякаш сегашните собственици не могат да вземат решение за точно колко пари го продават, тъй като между офертите на различните брокери има 100 000 евро разлика. 

За 460 хиляди евро пък може да си купите полуобзаведен панорамен имот до Новотела. Апартаментът е с площ от 220 кв.м.,  разпределни в 3 стар, кухня, два санитарни възела, и две тераси. 

Отново в същия квартал се предлага многостаен апартамент, разположен на цял етаж от кооперация. Квадратурата му е 330 кв.м., напълно обзаведен, а цената - 614 хиляди евро. 

Три апартамента тип пентхаус на последния 22-ри етаж на комплекс, който ще стартира изграждане в „Кършияка“, пък вече се предлагат на зелено за съответно следните цени:

-520,01кв.м. - 728 014 евро
-620,01кв.м.- 868 014 евро
-686,92кв.м - 961 688 евро.

Подобен имот в Тракия в новият комплекс на мястото на Мебелна къща търси купвач за 400 хил. евро. Многостайният мезонет на замазка с обща площ от 523 кв.м е разположен на 15-и и 16-и етаж на новата сграда. 

На центъра имотите са драстично по-скъпи. Четиристаен апартамент /площ с общите части около 300 кв.м./ на последен 6-ти етаж в малка сграда от 2019 година, търси купувачи срещу 560 000 евро. Имотът обаче е обзаведен, и то с включени системи за умен дом - автоматизирана система, която свързва помежду си всички уреди и устройства в дома, като позволява едновременно управление от локален и отдалечен достъп.

Подобен имот в сграда от 2010 година, разположена на центъра на града, се продава за 560 хиляди евро. Апартаментът е обзаведен и се разполага на близо 190 кв.м. площ. 

В района на Младежкия хълм също се предлага пентхаус. Цената му е 400 хиляди евро, като имотът е разположен на 10-тия, с жилишна площ от 245 кв.м., а обща с терасите - 400 кв.м.  

Подобни имоти се предлагат и в кв. "Каменица", а цените им са между 440 и 500 хиляди евро. 

 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.