Край на свижданията в затвора без зелен сертификат. Това правило важи за всяко едно място за лишаване от свобода, считано от 1 ноември.

По време на визитите на близките при задържаните или затворниците всеки един трябва да бъде със зелен сертификат. Това означава, че посетителите и лишените от свобода трябва да бъдат ваксинирани, преболедували или с отрицателни ПСР или бърз тест.

Заповедта от Министерството на правосъдието се прилага строго в пловдивския затвор, научи TrafficNews. Освен че срещите трябва да бъдат напълно безопасни, от дни багажите на лишените от свобода също биват стопирани, оплакаха се обитателите на затвора.

„Трябва да съм с ваксина, за да си получа багажа. Трябва и подателят да е със сертификат”, каза лишен от свобода пред медията ни.

Междувременно с пълна сила тече ваксинационният процес зад решетките. Предстои трета акция на администрацията на затвора съвместно със служители на РЗИ по имунизиране на хората вътре.

Всеки ден се спускат списъци сред затворниците, в които се вписват тези, които искат да получат ваксина. Според обитателите на зандана все още е нисък процентът на имунизирани сред лишените от свобода.

„От около 500 души, ваксинирани са едва 50. Не повече от 10-15 са желаещите от пост, като в един взвод са минимум 100 мъже. Повечето предпочитат препарата на "Янсен", тъй като е само една доза. Още преди няколко месеца се започна ваксинирането, като в началото бяха само неколцина”, каза лишен от свобода.

За ваксинационните акции зад решетките потвърди и началникът на пловдивския затвор – Запрян Илиев.

Той обясни, че в мястото за изтърпяване на наказанията за трети път ще бъде проведена ваксинационна акция.

„Ще пристигне екип от РЗИ, който ще носи заявените предварително ваксини. Не мога да кажа колко е общият брой на желаещите да си поставят имунизация, тъй като всеки ден списъците се обновяват едновременно от желаещи и от отказали се. Всеки, които иска ваксина, ще я получи. Предприели сме мерки и за защита сред администрацията. В затвора и в ТПО „Хеброс” нямаме към момента бум на заболели”, заяви Илиев.