"Науката може да ни спаси. Имайте малко повече доверие на науката и медицината. Тя не се опитва да ви осакати, а точно обратното - да направи животът ви по-хубав. Факт е, че днес живеем много по-дълго и сме по-здрави от нашите предци", с този видео призив младата надежда от Пловдив Димитър Фердинандов се обръща към всички хора в България.

Младежът в момента учи и живее в Англия, но следи ситуацията у нас изкъсо и милее за сънародниците си. По думите му няколко са основните фактори, които ще помогнат на страната ни да се справи със създалата се ситуация - вяра в науката, критично мислене спрямо информацията, която получават ежедневно и не на последно място - компютърът.

"Компютърът е прекрасен метод за борба с коронавируса", твърди младежа и се обосновава - хоумофисът и онлайн обучението са двете страни на монетата, която ще спре разпространението на вируса. Фердинандов не спира до там и акцентира върху спешната необходимост онлайн обучението да продължи за всички. Той счита, че то е успешно, подобрява дигиталните умения на подрастващите и в крайна сметка има редица ползи. От друга страна той отправя и провокативно питане дали заради част от родителите, които не искат присъствието на децата си през цялото денонощие, не трябва да се прояви здрав разум от страна на правителството и да се вземат правилните мерки.

"Моля ви, вземете страната на науката. Вземете правилното решение. Стига сте се подлагали под натиска на обществото и на масите. Може да ви искат оставката, може това да не ви харесва, но сега е времето да покажете характер, сега е моментът за нестандартни решения", обърна се той към министъра на образованието като ги призова онлайн обучението да е за всички поне докато не отмине силната вълна на вируса.

Той не вярва в теориите са стадиен имунитет и призовава: "Спрете да слушате псевдоспециалисти".

"Независимо колко не ни харесва, факт е, че коронавирусът в България чука на вратата на всяко семейство. Всеки ден десетки (дори стотици) губят борбата с често тежкото заболяване. И докато цяла Европа (и почти целият свят) залага на дистанционното обучение, което макар не напълно оптимално, се оказа много добра алтернатива на присъственото обучение, в България учениците скоро се очаква да се върнат в училище... В пика на епидемията. Защото, според някои родители, това децата да са в дистанционното обучение и да са си вкъщи с тях, докато те са home-office, е „същински ад“... Реших да запиша своята позиция и апел към българските институции, които, за съжаление, се отнасят пасивно към втората вълна на COVID-19 в страната", коментира Фединандов към видеото си.

Ето и обръщението на Димитър към българите и към властите у нас:

Повече за това кой е Димитър, вижте тук:

Различните млади: Димитър Фердинандов мечтае да работи за мисиите до МарсМладата надежда на Пловдив със собствена разработки за Космоса