„Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол” имат потенциала да попаднат в списъка с обекти на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Но тъй като в този списък има над 1300 паметника на културата, то е много важно обосноваването на уникалните и универсалните ценности на обекта. А това е огромна научна работа, която трябва да се изготви от национални и от международни експерти. В началото обектът влиза в предварителния списък и после страната - в случай, че положи определени усилия, кандидатурата попада на обсъждане в рамките на „Конвенцията за световно културно и природно наследство”, каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която в продължение на няколко години бе заместник-директор на ЮНЕСКО.

Тя допълни, че е важно обектът да покрие шестте критерия, по които ще бъде оценявана стойността му като паметник на културата и подчерта, че България има достатъчно добри специалисти, които биха могли да намерят най-правилния подход за представянето на уникалността на Епископската базилика.

Митрофанова бе в Пловдив вчера за концерта на хор „Турецкий” и коментира пред журналистите някои от най-актуалните теми, свързани с Русия и присъствието ѝ в световната политика.

„Отношенията между България и Русия през цялата ни история са били достатъчно противоречиви. Но те са противоречиви на ниво политици и съвършено непротиворечиви, мисля, на ниво граждани. Гражданите традиционно се обичат. Ние имаме една религия, много близък език, възприятието ни към нещата е близко. Затова смятам, че между народите ни отношенията са много добри”, каза още Митрофанова и обяви, че съвсем скоро руските туристи ще се завърнат в България, защото от 28 юни се възстановяват регулярните полети между двете държави. А единственият проблем, който може да затрудни туризма, е ситуацията с пандемията от Ковид-19.

Дипломат №1 на Русия у нас подчерта, че в отношенията между двете държави има множество възможности в сферата на културата, туризма, науката и образованието, здравеопазването, енергетиката.

„Има все повече българи, които искат да учат в Русия. Нашият бюджет за образование е много по-висок, отколкото беше преди няколко години. Здравеопазването и науката имат потенциал,, защото между нашите академии има сътрудничество, то не е прекъсвано”, аргументира се тя.

В сферата на енергетиката също може да се направи много.

„Партньорството ни може да бъде комплексно, защото сега целият свят говори за зелената енергетика, за използването на водорода. Затова сега е важно специалистите да говорят по темата и да постигнат консенсус. Такъв консенсус по повод бъдещето на енергетиката в момента няма. Ще участваме на конкурсна основа както е обичайно. Белене е станция, която може да бъде построена много бързо - до 2025-2026 г. Това ще добави още 30 процента към електроенергетиката в България.  Но това отново е избор на вашето правителство, ние на никого не се налагаме”, каза Митрофанова.

Тя подчерта, че разговорите тепърва предстоят и очаква да се срещне с постоянното правителство след изборите: „Аз съм като всеки човек. Ние винаги разчитаме на по-хубавото, гледаме с оптимизъм към бъдещето с надежда, че ще се взимат повече прагматични решения, че ще има нормално сътрудничество, което ще бъде в полза на България на първо място”.

Елеонора Митрофанова коментира и натрупалото се между двете страни напрежение около шпионските скандали, разразили се през последната година. Тя обясни, че тепърва ще следят какво ще реши съдът и какво ще покаже разследването по повод разкриването на шпионска мрежа с участието на български граждани у нас.

„Нямам мнение по този въпрос, защото това, което беше показано като доказателства от прокуратурата, никак не тежат. Ние нямаме информация за тази група”, каза тя. И допълни: „смятаме, че всичките тези шпионски скандали са много политизирани, те подкрепят линията на ЕС на отхвърляне и конфронтация с Русия. За съжаление, аз мисля, че това не е в полза на България. Говоря за изгонването на руските дипломати. Това е абсолютно измислено и България бе призована да застане на първото място, преди всички! Всичко това е измислено, евросолидарност. Защо?”.

А скандала с британския миненосец „Дифендър” коментира така: „От една страна - това е такава абсолютна провокация, за да се види каква ще бъде реакцията. От друга – случаят с крайцера е повод англичаните да се заявят, че ги има и присъстват в международната политика. Че също имат флота и също участват в общата работа срещу Русия”.

На въпрос ще дойде ли руската ваксина „Спутник” срещу Ковид-19, тя отговори, че страната ѝ винаги е готова да я предостави, но за това е необходимо решение на българското Министерство на здравеопазването.