Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков предлага в няколко училища да бъдат забранени мобилните телефони, а след анализ на резултатите да се прецени дали мярката да се въведе във всички училища. Това съобщи той в интервю за БНТ. Той припомни, че международното изследване PISA 2022 показа, че голяма част от българските ученици се разсейват по време на час с телефоните си, а стойностите са над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).  ЮНЕСКО препоръча забрана на използването на смартфони в класната стая заради отрицателното им въздействие върху учебния процес, а някои държави вече въведоха ограничения.

Сегашното законодателство има забрана за използване на телефони по време на учебни часове. Това е една дискусионна тема във всяко едно общество. Аз съм “за” модела, който е във Франция. Може да трябва да се изпробва в няколко училища тази пълна забрана, посочи Цоков. 

 По думите му експериментът трябва да се осъществи в рамките на няколко месеца до края на 2024 г., за да може до началото на втория срок на тази учебна година анализите да бъдат готови.

Министърът подчерта, че служебният му екип не може да взима кардинални решения, като забраната на телефоните, но може да постави темата за обществено обсъждане и моделът да се апробира.

Темата бе обект на анкета и в TrafficNews. 90% от участниците искат пълна забрана за мобилни телефони в училище. 

За или против: Какво мислят пловдивчани за идеята да се забранят телефоните в училище?Редица европейски страни забраниха със закон използването на мобилните телефони