"Имам ясен план, чието изпълнение гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места като Мадан, Рудозем и други такива общини", заяви в Смолян здравният министър проф. Костадин Ангелов. Планът включва финансиране от три страни - лечебното заведение, общината и държавата, предава "24 часа".

"Нека да го наречем три лъча на финансиране. Тогава се събира един достатъчно сериозен финансов ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа. Общината ще се ангажира с осигуряването на допълнително жилище на тези хора, което ако се използва за попродължителен период от време, може да станат техни. Това предстои да го представя като един категоричен план, по който да започнем работа", обясни министърът.

Той посети областната болница в Смолян и Регионалната здравна инспекция. Разговаря с ръководството на болницата, с работещите в инфекциозно отделение и с представители на синдикалните организации в лечебното заведение. Той определи организацията на работа както в цялата Смолянска област, така и в областната болница е на изключително добро ниво. По време на брифинга с журналисти присъства Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти, която се опитваше да прекъсва с въпроси и възклицания коментарите на министъра.

Местните медицински сестри и специалисти по здравни грижи не са склонни да се присъединят към призива й за безсрочна стачка, стана ясно след срещата. На въпрос дали има индикации, че у нас епидемията от COVID-19 започва да стихва, министърът отговори, че данните от Европейския център за контрол на заболяванията, показват, че в България има спад в последните две седмици спрямо предходните. Това обаче не било достатъчен индикатор за намаляваща епидемия.

Призивът му е да се спазват противоепидемичните мерки. Той е категоричен, че системата е готова за епидемията през зимния сезон. „Ние се готвим за втори пик, за увеличаване на заболяемостта през есента. Готвим системата в тази посока - за обезпечаването й с лични предпазни средства, с дезинфектанти, с консумативи така, че системата е готова за есента, която предстои“, добави проф.Ангелов.