Общо 12 сгради на територията на Тютюневия град ще бъдат под закрила, каза министър Велислав Минеков тази вечер в близост до бутнатия склад на бул. "Христо Ботев" 51. По-рано през деня той призова обществеността под тепетата да се събере, за да спре разрухата в района. На нея обаче се отзоваха малцина граждани, много журналисти и представители на политически формации.

"Кметът на Пловдив има пряк ангажимент за грижата за недвижимото културно наследство, не само Министерство на културата. Той е заблуден и това вероятно се случва с помощта на помощниците му и на главния архитект. Законът го задължава. Нито му е виновен НИНКН, нито МК, защото той е тук", отговори на по-ранно изявление на Зико Минеков. После попита има ли Пловдив обществен съвет по културно наследство, както го изисква законът.

Министърът определи събарянето на склада на ул. "Г.М. Димитров" 29 като "нещастен опит да бъдем изпреварени" и нарече издаването на документа "План за безопасност и здраве" "комично решение".

"Знаете ли кой го е издал - кметство Пловдив, и то миналата година през декември", заяви той, в противовес с твърденията на Общината, че разрешението за събаряне е издадено през август тази година.

Минеков припомни, че по време на предишното си пребиваване начело на Министерство на културата е оставил редица предложения за промени в Закона за културното наследство и "ако поне две-три от тях бяха влезли в парламента, сега нямаше да се случва това тук".