Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет лица за данъчни престъпления. Според обвинението лицата са участвали в организирана престъпна група за данъчни престъпления на територията на областите Пловдив и Бургас.

Същите са арестувани вчера, 16 октомври, в хода на специализирана операция на ГДБОП и Спецпрокуратурата, обясняват от държавното обвинение. За разкриването на престъпната дейност на групата е оказал съдействие и екип от експерти на НАП.

Според събраните доказателства групата е сформирана през май 2015 г. с цел избягване установяването и плащането на задължения по ДДС при търговия с мобилни телефони.

По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени 18 адреса и са иззети са документи.

Органите намерили и над 150 000 лева, придобити от инкриминираната дейност, както и марихуана в неясни засега количества.

Извършени са и инвентаризации на търговски обекти за установяване на наличностите в тях и облагането им с данък.

Стана ясно още, че единият от мъжете от днес е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Очаква се в спецсъда да бъде внесено искане за постоянното му задържане.

Същият има 2-годишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок, който не е изтекъл към момента на установяването на настоящото престъпление. Той е бил осъден отново за данъчна измама.