Как дигитализацията и технологиите могат да бъдат приложени към земеделския сектор. На този въпрос отговарят днес еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев, които пристигнаха в Пловдив, за да участват в дебата „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“ в Аграрния университет в Пловдив.

"Днешното събитие е още една прекрасна инициатива на Аграрния университет в Пловдив. Това е тема, по която не говорим често - Новите технологии и тяхното приложение в земеделието. Как те могат да допринесат да отговорим на част от предизвикателствата, които всички добре познаваме – обезлюдяването на селските райони и необходимостта от подкрепа за младите фермери. (...) Искам обаче да говорим за приложение на новите технологии в по-конкретни сектори – изкуственият интелект за по-прецизна употреба на пестицидите, роботиката за подпомагане тежкия физически труд на фермерите, като той да бъде облекчен, за да се фокусират те върху други дейности. (...) Имаме финансиране, имаме конкретни програми, които ще позволят българския земеделец да бъде на водещи позиции", посочи минути преди старта на форума еврокомисарят Мария Габриел.

Еврокомисарят изложи като важни две направления за работа - създаване на дигитални и иновационни хъбове в Пловдив, като според нея това означава пространство, в което младите хора, малките и средните фермери да тестват преди да инвестират, да имат достъп до информация за финансиране, пазарно тестване на продуктите преди да ги лансират и т.н. Според нея, за да се реализират подобни центрове местната общност трябва да бъде инициативна.

Припомняме, че само преди дни беше открито подобно звено в рамките на ВУЗ-а. Първият в страната Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти отвори врати за целите на обучение на студенти по отношение на целия процес от обработване на земята до сделка по продажба на продукцията. Той е създаден от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Спипаха 33-годишен лихвар: В дома му пари и злато, а в двора – коли и моториРезследващите от Шумен открили лични карти, нотариални актове, пистолети

Вторият акцент тя постави върху цифровите уменията на хората. 

"Повече от всякога са ни необходими хора, които имат цифрови умения, за да прилагат новите технологии", посочи Габриел и обясни, че има стажове за всички студенти, не само за IT специалностите, като даде пример, че възпитаник на Аграрния университет може да направи такъв стаж и да натрупа знания за изкуствения интелект и за блокчейна, който например може да бъде много полезен за проследяемостта на храните - особено актуална тема след дебатите за двойния стандарт. 

Тя уточни, че днес ще се постарае да запознае студенти и бизнес с основните програми, които подкрепят фермерството, дигитализацията и образованието. споделя с какви средства разполагаме в настоящия програмен период и какво да направи Еврокомисията.

Еврокомисията отпуска 6 милярда евро за високоскоростен интернет, а по думите на Габриел все още разликата между свързаността в селските и градските райони е много голяма, не само за България, но и в цяла Европа. 

"Над 80% от градските домакинства са много добре свързани, а в селските райони процентът пада на 47%. Радвам се, че проектът ни Wi-Fi for you /безплатен безжичен интернет на обществени места/ ще допринесе и в тази насока, защото има много малки общини в България, които са кандидатствали и са одобрени", посочи Габриел. 

Тя допълни, че е горда, че страната ни заема 2-ро място в Европейския съюз по свързаност, като 54% от общините, които са кандидатствали по проекта са получили ваучер още на първата сесия. 

Друга възможност е програмата "Хоризонт Европа", по която за периода 2016/2017 са отпуснати 40 милиона евро, а за новия период 2018/2020 парите са увеличени на 160 милиона евро. Еврокомисарят изтъкна, че вече има класиран и български участник сред проектопредложенията в програмата. 

"Има интерес от страна на българските фермери, те участват активно в част от поканите за проекти. Но не само от фермерите зависи новите технологии да подпомогнат земеделието - говорим за трансформация, която засяга всички ни. Това означава земеделците да работят пряко с университетите и научните изследователи, да работят пряко с местните институции. Затова толкова силно наблягам на темата за дигиталните иновационни хъбове и за агрохъбовете, защото това е едното гише, където местната общност може да се мобилизира, за да работи за развитието на собствения си регион", посочи Габриел.

Мария Габриел бе официално посрещната от кмета на Пловдив Иван Тотев и ректорът на Аграрния университет Проф. д-р Христина Янчева, а за форума пристигнаха още Областния управител на Пловдив Здравко Димитров, всички районни кметове на града и редица лица от местната политика и обществения сектор. Голямата аула на висшето училище буквално се пука по шевовете, изпълнена предимно от млади хора, на които беше дадена възможността в реално време чрез специално създадена платформа за форума да задават своите въпроси, на които да получават мигновен отговор от еврокомисаря Мария Габриел и евродепутата Владимир Уручев.

На масата пред двамата гости беше поставено цвете в саксия, закупено с благотворителна цел от Демонстрационния център 16+1, където днес се провежда инициатива в помощ на малката Вяра. 

Купи цвете за Вяра! Пловдивчани помагат на дете, борещо се с тежко заболяване СНИМКИ5-годишното момиченце страда от тумор на надбъбречната жлеза, необходими са й 70 000 евро