Все още е рано да се каже какъв ще бъде икономическият растеж на страната за тази година, коментира в Пловдив министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

Ако конфликтът в Украйна продължи дълго, това ще се отрази на икономическия растеж на целия свят, не само на България, и ние трябва да сме подготвени за това. От друга страна, ако Русия и Украйна намерят бързо решение и се споразумеят, това ще създаде обратната вълна на реструктуриране, добави той. По думите му, България е подготвена за всеки сценарий. 

Даниел Лорер съобщи, че в страната се получават заявки от търсещи работа инженери от Беларус и Русия, предаде БНР.

„Икономическата криза там ще бъде с много сериозни мащаби и тези хора започват да се ориентират към по-добри места за живот“, отбеляза министърът. 

Той припомни, че украински инженери от развойни центрове, които имат съвместна дейност с български фирми, също са изявили желание да работат в България.

„Някои от тях успяха да пристигнат преди началото на конфликта. Голяма част от тях, за съжаление, са блокирани в Украйна заради военната мобилизация на мъжете, каза още Даниел Лорер. В Пловдивския панаир той участва в семинар за развитието на биоикономиката в България.