Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив се присъедини към кампанията на Българския червен кръст за осигуряване на хуманитарна помощ от първа необходимост за стотици семейства от Украйна, останали без дом и препитание. От съсловната организация са събрали 5 000 лева в подкрепа на бежанците. Те призовават всички, които имат възможност, също да дарят средства чрез банковата сметка на Български червен кръст; Уникредит Булбанк АД; BG06UNCR76301000030265; UNCRBGSF

„Отправяме и апел за преустановяване на войната и постигане на мир. Ние, като лекари, винаги сме в подкрепа на мира във всяка точка на света и между всички хора. Тези дни си мисля колко точно се казва в молитвата на нашата Православна църква: Нека да бъде на Земята мир, между човеците благоволение”,  каза пред TrafficNews д-р Георги Цигаровски, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Той посочи, че лечебните заведения са в готовност да окажат медицинска помощ на бежанците и се разработват планове за това. В момента обаче има административни пречки, за да се оформи документацията. Основният проблем е, че лекарите нямат механизъм да регистрират прегледите, тъй като затова им е необходимо ЕГН или ЛНЧ.

„Смятам, че ще имаме и други предизвикателства. Между бежанците има хора с професии, които желаят да се включат активно в обществения живот у нас. Между тях ще има и лекари, учители, инженери. Има установена процедура за приравняване на дипломите. Но как по-бързо тези хора биха могли да си намерят работа и това да е безопасно за нашите граждани, а и да започнат да учат български език, това също ще е въпрос, който трябва да се реши на държавно ниво”, смята д-р Цигаровски.

Другият въпрос, който трябва да бъде решен на национално равнище, е свързан с имунизациите на децата, идващи от Украйна.

„Когато става въпрос за животозастрашаващи заболявания и състояния, цялата бумащина я оставяме настрана. Но въпросът стои, тъй като за всяка извършвана от нас дейност трябва да въведем има и номер на документ на пациента. Трябва да се опише, че на съответния човек са поставени определени лекарства или системи, а ние няма да можем да ги отчетем. Ситуацията е нова за всички ни и сега ще търсим и ще намираме решения. А решения могат да се намерят”, допълва д-р Георги Цигаровски.