Лабораториите в Пловдив са в пълно неведение как ще бъде организирано взимането на проби за PCR и антигенни тестове, станали единствения вариант за неваксинирани и непреболедували граждани да посещават закрити обекти и активности. Тестването през два дни ще стане задължително и за всички работници, на чийто работни места се изисква „зелен“ сертификат.

Припомняме, че вчера от здравното министерство заявиха, че стойността на теста ще бъде поета от държавата, а гражданите ще трябва да заплатят само за пробовземането.

До този момент то бе включено в цената на теста и представляваше между 3 и 5 лева от сумата. Очакванията са оттук насетне да се налага това да бъде дължимата сума от хората, които искат да посетят театър, кино, бар, ресторант, МОЛ или какъвто и да е друг закрит обект. 

Проверка на TrafficNews обаче открива, че ден преди Заповедта на служебния здравен министър да влезе в сила, наличните лаборатории в града все още нямат официална информация нито как ще бъде организиран процесът логистично, нито каква ще бъде цената на бързите антигенни тестове. 

От по-голямата част от оторизираните лаборатории в Пловдив заявиха пред репортер на TrafficNews, че към този момент стойността на теста остава между 30-35 лв. Това ще рече, че докато не бъде създадена качествена вътрешна организация, която така или иначе зависи от стиковане работата на няколко институции, пловдивчани ще трябва да заплатят 35 лева, за да отидат на театър или питейно заведение. Това, разбира се, е само „такса вход“. 

От други лаборатории пък потвърдиха, че се очаква пробовземането да бъде между 3 и 5 лева, без излишно да се спекулира с цената. 

Спрямо информация на една от големите верига лаборатории в Пловдив и страната обаче споделиха, че тепърва предстои обсъждането на цените с обекти и заведения. По техни думи ще бъде организирано създаването на изнесени пунктове, а цената на целия тест ще бъде около 15 лева.

По информация, предоставена до репортер на TrafficNews, е възможно самите обекти да поемат част от теста, за да не загубят изцяло клиентите си, които не разполагат със „зелен“ сертификат.

Всички лаборатории обаче са категорични, че е невъзможно да се направи организация до утре.

„Един антигенен тест изисква минимум 20-25 минути – за регистрация, вземане на пробата, отчитане на резултата и въвеждането му в националната система”, разказаха от лаборатория „Писанец”. Така на практика става невъзможно да бъдат тествани всички 500 или 1000 души, които ежедневно влизат в мола например.

Заради невъзможността да изпълнят изискваният на здравните власти, повечето лаборатории дори обмислят да откажат да участват в тестването. По този причина днес е имало среща със здравния министър Стойчо Кацаров, по време на която е обсъждано създаване на специален софтуер. Целта е служители на самите търговски обекти – охранители и продавачи, да тестват посетителите и чрез този софтуер да въвеждат резултатите им в системата. Това обаче също ще отнеме време. Тъй като те не са медицински лица, ще се наложи да преминат обучение.

Очаквайте подробности!